Samospráva

Skrášľovacou kúrou prešiel park. Mesto opravuje aj starý cintorín

Technické služby sa naplno venujú úprave zelene v meste. Zvýšenú pozornosť venujú koseniu verejných priestranstiev. Opravou prechádza aj cintorín.

Ilustračný obrázok k článku Skrášľovacou kúrou prešiel park. Mesto opravuje aj starý cintorín
Zdroj: Mesto Brezno

S prvým tohtoročným kosením technické služby začali už 24. apríla na viacerých miestach, a to pri vstupe do mesta popri hlavnej ceste smerom od Slovnaftu, na Švermovej ulici a na námestí.

Ako uviedla Oľga Kvačkajová, presunú sa na Nálepkovu a Rázusovu ulicu, pretože v týchto častiach je najvyššia tráva. Techničiari kosia krovinorezmi a tromi motorovými kosačkami – malotraktorom, ktoré sú výkonnejšie, majú väčší záber, nižšiu spotrebu a ich výhodou je to, že majú výškové vyklápanie, čiže po pokosení dokážu trávu vysypať priamo na korbu vozidla alebo kontajnera.

V kosení budú pokračovať na miestach podľa výšky trávy. V sezóne plánujú plochy pokosiť tri až štyrikrát, námestie a intenzívne navštevované lokality určite aj viackrát.

Brezno v obrazoch
16
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno

Skrášlili park

Jednou z priorít vedenia samosprávy je aj úprava mestskej zelene. Postupnou skrášľovacou zmenou prešiel park na severnej časti námestia, kde tisy nahradili kvetinovými a krovinatými záhonmi, a to z dôvodu tienistých rastových podmienok.

„Za kostolom sme do polkruhu vysadili 100 ks krušpánu a vysiali poľné kvietky. Pred múzeom sme zasa upravovali terén a vysadili sirôtky. Robili sme tiež úpravy na Ulici Fraňa Kráľa, ukladali betónové okrúhle črepníky na jednej strane, na druhej betónové U-čka a následne do nich vysadili smradúšiky v počte 1200 ks a 250 ks sirôtok. V prácach ešte stále pokračujeme,“ dodala Oľga Kvačkajová.

Podľa vedúcej údžby mesta, na Švermovej ulici už do vlani pripravených kruhov vysadili sirôtky v počte 600 ks.

Úprava starého cintorína

Mesto začalo aj s úpravou a rozšírením starého cintorína. Terén bude odvodnený, vybudovaný 130-metrový nový chodník, upravia sa aj tie staré.

„Budú vytvorené hrobové miesta s kapacitou na približne desať rokov. Taktiež pripravujeme obnovu chodníkov na novom cintoríne. Celá realizácia nás bude stáť dodávateľsky približne 62-tisíc eur,“ informoval na svojom facebookovom profile primátor Brezna Tomáš Abel.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Oprava breznianskeho cintorína
4
Galéria
Zdroj: FB Tomáš Abel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM