Katarína Oravská Rôzne

Country skupina Vodopád: Keď sme začínali, netušili sme, že vydržíme 30 rokov

Na začiatku boli dvaja. Zanedlho sa pridali ďalší. Spojila ich spoločná vášeň pre country hudbu. Breznianska skupina Vodopád funguje už neuveriteľných 30 rokov a stále im to hrá. Ocenil ich aj primátor.

Ilustračný obrázok k článku Country skupina Vodopád: Keď sme začínali, netušili sme, že vydržíme 30 rokov
Foto: Katarína Oravská

V Brezne sa tradične v posledný januárový týždeň pri príležitosti oslobodenia Brezna odovzdávajú ocenia udelené za predchádzajúci kalendárny rok. Okrem iných získala pri príležitosti 30. výročia od založenia Cenu primátora mesta Brezna za rok 2013 country skupina Vodopád. Ocenená bola za dlhoročný rozvoj kultúry v našom meste a za reprezentáciu mesta Brezna doma i v zahraničí. „Toto ocenenie nás prekvapilo a tešíme sa z neho. Je pre nás zároveň určitým záväzkom. Chceme poďakovať všetkým tým ľuďom, ktorí nám fandia tých 30 rokov a ktorí nás posúvajú ďalej, samozrejme, aj svojim rodinám, bez ktorých by sme to neboli dokázali,“ povedal frontman kapely Ondrej Paciga, ktorý prevzal cenu z rúk primátora.

O country skupine sníval odmala

História breznianskej country skupiny sa začala písať v roku 1983, keď sa stretli dvaja muzikanti Ondrej Paciga a Jaroslav Malina, aby založili kapelu na spôsob trampskej alebo country hudby. Tento, u nás nie veľmi typický štýl hudby, chytil Ondreja Pacigu za srdce už v mladých časoch: „Country hudba mi od malého dieťaťa veľmi imponovala, aj keď som ešte v tom čase nevedel definovať, čo je to country, tramská hudba, western či bluegrass. Keď som mal asi 10 rokov oslovili ma piesne z amerických filmov a už vtedy som si povedal, že by som niekedy chcel mať takú kapelu a venovať sa tejto hudbe, čo sa mi nakoniec podarilo až po skončení základnej vojenskej služby,“ priblížil začiatky Paciga.

K dvom zakladajúcim členom sa čoskoro pridali aj ďalší členovia. Od začiatku svojej existencie sa kapela zúčastňovala rôznych súťaží a festivalov. Zo začiatku hrali prebratú hudbu, ale neskôr si začali skladať vlastné veci. Sú zakladateľmi medzinárodného festivalu Country za mestskou stodolou. Dovedna nahrali 7 hudobných nosičov vrátane unikátneho vianočného albumu. Ide o prvé vianočné CD v štýle country na Slovensku. „Keď sme začínali, tak sme netušili, že skupina a naše snaženie vydržia tak dlho, že sa nám podarí nahrať niekoľko hudobných albumov, že navštívime európske festivaly a s touto hudbou sa nám podarí prejsť kus svetadielu,“ uviedol Paciga.

V práci nepoľavujú

Kapelou prešlo viacero hudobníkov. Aktuálne má Vodopád 6 stálych členov (Ondro Paciga, Cyril Kováč, Janko Medveď, Stanislav Air Švantner, Peter Onderuf, Ondrej Paciga ml.), troch stálych hostí (Josef Jope Forman, Zdeněk Vítek, Martin Kid Molčan) a troch občasných spoluhráčov (Philippe Naudot, Evka Lukáčová, Marián Bagetko Husenica). Zaujímalo nás, či po toľkých rokoch nevládne medzi členmi Vodopádu ponorka. „To je ako v rodine, trošku pohrmí, trošku zablýska a pracujeme a skladáme piesne ďalej,“ pousmial sa kapelník.

Počas svojej doterajšej kariéry sa skupine Vodopád podarilo získať aj viacero významných ocenení, ako sú cena Slovenskej asociácie country hudby za prínos pre slovenskú country hudbu, ktorú si odniesli v roku 1992, prvé miesto v roku 2005 a tretie miesto o rok na to v medzinárodnej súťaži Sešlo se na redakčním stole, cena breznianskeho primátora za rok 2003 za vzornú reprezentáciu doma aj v zahraničí pri príležitosti 20. výročia založenia kapely či prestížna cena Mohelnický zelňák 2006 za udržiavania kultúrnych vzťahov medzi Českou a Slovenskou republikou.

A aké má skupina najbližšie plány? „Najnovšie máme pred sebou niekoľko koncertov, countrybálov a potom prípravu festivalu Country za mestskou stodolou v Čiernom Balogu, takže máme čo robiť. Nacvičujeme taktiež nový repertoár a pracujeme na ďalších hudobných aktivitách v rámci Slovenska, Čiech a Európy,“ uzavrel Paciga.

O ďalšom laureátovi si budete môcť prečítať už zajtra.

Vodopád
1
Galéria
Skupina Vodopád
7
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM