Katarína Oravská Rôzne

Skúška dospelosti na FOTKÁCH: Aha, ako breznianski maturanti bojujú so stresom

Definitívna bodka za štúdiom na strednej škole je ústne maturita. Jej neklamnými znakmi sú pekne oblečení mladí ľudia so zelenými stužkami, ktorých v tieto májové dni môžeme stretávať aj v uliciach nášho mesta. Odštartovala totiž ústna časť skúšky dospelosti. Boli sme pritom.

Ilustračný obrázok k článku Skúška dospelosti na FOTKÁCH: Aha, ako breznianski maturanti bojujú so stresom
Foto: Katarína Oravská

Na Hotelovej a Obchodnej akadémii Brezno aktuálne maturuje 103 študentov, z toho 75 hotelákov a 28 obchoďákov. V marci mali písomnú časť, apríli praktickú a teraz idú do finále. Skladajú poslednú ústnu časť skúšky dospelosti. Boli sme sa na nich pozrieť.

Ako nám viacerí potvrdili, stres veru majú. Niektorí sa s ním vyrovnali tak, že sa dobre pripravili, iní mu nechávajú voľný priebeh.

Pomôže aj toto: „Ráno som skoro vstala, dala som si kávu, čokoládu. Tiež ma podporila mama,“ prezradila maturantka Michaela.

Spolu s Mirkou sa pripravovali na neznáme, najviac sa obávajú ekonomiky. „Bojím sa toho, že neviem, čo ma čaká, akú otázku si vyberiem. S ekonomiky som mala jednotku-dvojku, ale bojím sa, že v tom strese mi všetko vypadne,“ zdôverila sa so svojim obavami Michaela. Ako nám tiež dievčatá prezradili, ich kolegovia, ktorí si už za zelený stôl sadnúť stihli, ich ubezpečili, že sa nemajú čoho báť.

Viacerých okrem ekonomiky straší aj slovenčina, ako nám povedala jedna z maturujúcich, na tú sa treba totiž poriadne naučiť. Autori, diela a literárne obdobia dajú zabrať. Margaréta a Michaela, ktoré sme stretli taktiež na chodbách, už mali za sebou ústnu maturitu z angličtiny a obstáli na jednotku. „Výborne, v pohode, super komisia, jednotka,“ pochválili sa. Prvý úspech ich povzbudil, avšak ako priznali, stres budú mať určite aj na druhý deň, kedy ich čaká slovenčina aj ekonomika.

Čítajte tiež:

Breznianski študenti sa postarali o tablá od výmyslu sveta: Aha, čo všetko sa dá vidieť vo výkladoch

V Brezne odštartovali maturity: Atmosféra na gymnáziu zachytená v OBRAZOCH

Breznianski maturanti sa zapotili pri slohových prácach: Jedna predvolená téma, ale vytrhla mnohým tŕň z päty :)

Skúška dospelosti OBRAZOM
12
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Breznianski maturanti za zeleným stolom
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM