Katarína Oravská Správy

Slová hygienikov, ktoré nepotešia: Zistili výrazné zhoršenie kvality pieskovísk!

Hygienici prišli s nelichotivými zisteniami. U nás skontrolovali 12 pieskovísk, niektoré dostali zákaz a hrozí mastná pokuta!

Ilustračný obrázok k článku Slová hygienikov, ktoré nepotešia: Zistili výrazné zhoršenie kvality pieskovísk!
Zdroj: TASR

Odborní pracovníci banskobystrického regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) skontrolovali v Banskej Bystrici a v Brezne 33 pieskovísk, z toho 12 práve u nás. Hygienici na základe výsledkov a analýz konštatujú, ich kvalita sa v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi výrazne zhoršila. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová.

Mastné pokuty

Ako povedala vedúca oddelenia hygieny detí a mládeže banskobystrického RÚVZ Katarína Slotová, na základe zistených nedostatkov bolo rozhodnutím RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici vydaných 11 rozhodnutí regionálneho hygienika adresovaných prevádzkovateľom jednotlivých pieskovísk v okresoch Banská Bystrica a Brezno, z toho dve rozhodnutia boli adresované Breznu. Nimi sa vydali opatrenia na zákaz prevádzky pieskoviska a používať piesok v predmetných pieskoviskách na hry detí do doby preukázania, že kvalita piesku v mikrobiologických a parazitologických ukazovateľoch zodpovedá požiadavkám na ochranu verejného zdravia. Možné pokuty sú v takýchto prípadoch od 150 do 20 000 eur.

„Vybrané zdravotné riziká pri hre v pieskovisku vyplývajú z mikrobiálneho a parazitárneho znečistenia piesku v pieskovisku, ktorých pôvodcom sú zvieracie exkrementy, či ľudské výkaly,“ priblížila Slotová. Je to napríklad toxokaróza a ankylostomiázam ktoré spôsobujú infekcie, zápalové ochorenia kože, anémiu, tráviace ťažkosti, hnačky, zápaly močových ciest.

Je treba ich pravidelne čistiť

„Všeobecne je možné zhrnúť, že prekročením najvyššie prípustného množstva ukazovateľov mikrobiálneho a parazitárneho znečistenia piesku hrozí riziko šírenia prenosných alimentárnych a parazitárnych ochorení a tým aj riziko ohrozenia zdravia detí využívajúcich piesok v pieskovisku na hranie. Navyše sú tu aj riziká z mechanického poranenia – sklo, použité injekčné ihly, ktoré ohrozujú nielen mechanickým poranením, ale aj možnosťou infekcie napr. vírusovými hepatitídami typu B a C, napr. to môže byť pichnutie použitou ihlou narkomana, či ohrozenie expozíciou chemickými látkami napr. piesku dovezeného z miest exponovaných chemickým látkam rôzneho pôvodu,“ približuje možné nebezpečenstvá znečistených pieskovísk Slotová.

Požadovanú kvalita piesku, ktorá by nepredstavovala riziko ohrozenia zdravia detí je možné dosiahnuť pravidelným čistením, prehrabávaním a polievaním pitnou vodou najmenej raz za dva týždne.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM