Mário Hanzel Iné športy

Slovenský pohár v stolnom futbale

Slovenský pohár v stolnom futbale pokračoval druhým kolom. Súťažných ako aj amatérskych hráčov hostil tentoraz brezniansky Dart Cklub.

Druhé podujatie slovenskej foosballovej série, ktoré je v kalendári turnajov Foosballovej organizácie Slovenska zapísané ako turnaj A-kategórie, prilákalo do Brezna solídnu konkurenciu. Zúčastnila sa ho celá slovenská špička vrátane TOP 5 mužov a TOP 2 žien, vrátane popredných hráčov zo susedného Maďarska. V „zahrievacej“ disciplíne losovaných dvojíc sa už tradične darilo najlepšiemu maďarskému hráčovi Davidovi Detremu, ktorému výborne sekundovala Majka Giertlová (Brezno). Určite však stojí za zmienku aj tretie miesto veľkého breznianskeho talentu Rolanda Botku, ktorý hral s Marekom Vovčíkom z Bratislavy. Ostré boje odštartovali zápasy „otvorených dvojíc“. Do hracej listiny sa zapísalo 19 párov, čo sľubovalo zaujímavé zápasy. A to sa aj stalo, hneď v druhom kole sa o prekvapenie postarali dve Breznianky Renáta Mečlová a Mirka Giertlová, ktoré vyradili najväčších favoritov na víťazstvo – maďarskú dvojicu Detre-Tálai. Dievčatá nakoniec skončili na slušnom siedmom/ôsmom mieste, podobne ako ďalšia dvojica z BB kraja Holík-Šulek. Ján Ambros s Borisom Baníkom (tiež BR) to dotiahli ešte ďalej, na piate miesto, čo je zároveň najlepšie umiestnenie našich. Turnaj dvojíc vyhrala Tamara Jedlicska s Norbertom Pospichekom z Maďarska pred Košičanmi Klobušník-Čorba. Ženskú kategóriu ovládli hráčky z domáceho Brezna. V súťaži singlistiek sa Majka Giertlová prebojovala na tretie miesto a Renáta Mečlová turnaj vyhrala po napínavom finále proti Tamare Jedlicskej (HU). V disciplíne amatérskych dvojíc to bol koncert miestnych hráčov, kde top 3 obsadili postupne hráči 1. Dart Clubu Brezno v poradí: 3.- Ciesar Martin, Koštiaľ Igor, 2.- Marček Peter, Šramko Matej, 1.- Baník Boris, Šulek Martin. Z celkového počtu 6 dvojíc to nie sú zlé výkony a ostáva len dúfať, že čoraz viac mien breznianskych hráčov sa bude objavovať aj v otvorených disciplínach. Bodkou za úvodným súťažným dňom boli juniorskí jednotlivci a v nich získal Brezňan Ján Králik bronzovú medailu. Snáď bude pre neho motiváciou, aby sa foosballu začal naplno venovať.

Na ďalší deň sa v pavúku otvorených jednotlivcov stretlo 27 hráčov. Tu od začiatku diktovali tempo východniarski hráči Denis Liček a Tomáš Klobušník, ktorí sa napokon stretli aj vo finále, kde dominoval Tomáš, aktuálna slovenská jednotka. Hlavne títo dvaja vyradili domáce želiezka v ohni. Ján Ambros skončil na 17. mieste, Lukáš Porhajaš na trinástom a Zvolenčanovi Jarovi Holíkovi sa ušla siedma priečka. V ženských disciplínach, ako to už býva zvykom, dominovali opäť Breznianky. Turnaj za účasti piatich dvojíc vyhrala Mirka Kolesárová s Mirkou Giertlovou a Renáta Mečlová pridala tretie miesto, hrala s Košičankou Barbarou Bilčákovou. V súťaži dvojíc sa predstavil opäť aj Roland Botka, ktorý vynechal juniorských jednotlivcov, ale chuť si napravil spoločným víťazstvom s Lukášom Bílým. Druhý bronz do zbierky pridal Ján Králik, ktorý hral s Erikom Poliakom. Poslednou disciplínou, na ktorú už nie všetkým ostávali sily, boli miešané dvojice. Zúčastnilo sa jej 11 dvojíc. Najviac z domácich sa darilo Majke Giertlovej, ktorá hrala s Norbertom Pospischekom (HU), získali tretie miesto. Vyhrala maďarská dvojica Jedlicska-Detre pred Katkou Klikovou z Košíc s Gergelym Talaiom. Sklamaním bolo, že sa na stupeň víťazov nedostalo viac breznianskych hráčok, ktoré hrali s kvalitnými spoluhráčmi, ale únava po celom víkende urobila svoje.

Celkovo sa turnaja zúčastnilo okolo 70 hráčov a môžeme ho hodnotiť len pozitívne. Videli sme veľa pekných, napínavých zápasov v rámci fair-play a ostáva len dúfať, že brezniansky Dart Club bude akcie takéhoto druhu hostiť častejšie. Súčasťou druhého kola Slovenského pohára bolo vytvorenie reprezentačného tímu Slovenska pre aktuálny rok. Miestenku v ňom zatiaľ získali aj breznianski hráči Ján Ambros, Mária Giertlová, Miroslava Giertlová, Miroslava Kolesárová a Renáta Mečlová, ktorá je zároveň kapitánkou reprezentácie. (rm, mh)

Slovenský pohár v stolnom futbale
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM