Rôzne

Sociálne taxíky v Brezne využíva čoraz viac ľudí. Od mesta získajú desaťtisíce eur.

Už niekoľko rokov môžu Brezňania využívať služby sociálneho taxíka. Viete, kto všetko sa ním môže odviesť?

Ilustračný obrázok k článku Sociálne taxíky v Brezne využíva čoraz viac ľudí. Od mesta získajú desaťtisíce eur.
13
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto Brezno schválilo dotáciu na poskytovanie služby sociálneho taxíka v meste Brezno na rok 2017 vo výške 20 808 eur. Túto sumu si rozdelia dve spoločnosti, ktoré službu na území mesta Brezno poskytujú.

Slovenský červený kríž začal prevádzkovať sociálny taxík v roku 2010. Vzhľadom na to, že jeden sociálny taxík nedokázal pokrývať dopyt občanov mesta na takúto prepravu, v roku 2014 sa pridala nová spoločnosť Srnkapharm. Obaja prevádzkovatelia poskytujú službu sociálneho taxíka na základe Zmluvy o poskytnutí dotácie, ktorú poskytuje mesto Brezno.

Pre koho je služba určená?

  1. obyvatelia mesta Brezno – ťažko zdravotne postihnutí
  2. obyvatelia mesta Brezno nad 62 rokov
  3. obyvatelia mesta Brezno s nepriaznivým zdravotným stavom
  4. obyvatelia mesta Brezno – rodičia s maloletými deťmi.

Službu sociálneho taxíku môžete využiť počas pracovných dní od 5:30 do 14:00 pri prevádzkovateľovi Srnkapharm a od 7:00 do 15:30 pri prevádzkovateľovi Slovenský červený kríž.

Záujem narastá

Zo štatistik vychádza, že služba je najviac využívaná ťažko zdravotne postihnutými obyvateľmi a obyvateľmi nad 62 rokov. Taxík využívajú najmä na prevoz do zdravotníckeho zariadenia.

Službu sociálneho taxíku využilo počas minulého roku spolu 6549 obyvateľov. Počas mesiacov január až september v roku 2016 využilo túto službu už 5202 obyvateľov.

„Z uvedeného vyplýva, že zavedenie a následné rozšírenie služby sociálneho taxíka v našom meste je opodstatnené a prospešné, nakoľko využiteľnosť služby má vzrastajúcu tendenciu najmä zo strany seniorov a ťažko zdravotne postihnutých občanov. Za obdobie január – september 2016 bolo prevezených o 175 klientov viac ako za rovnaké obdobie v roku 2015. Celková dotácia na rok 2016 predstavuje sumu 20 808 eur,“ uvádza na záver dôvodná správa.

Pozrite si fotografie novej inlajnovej dráhy v Brezne v našej fotogalérii.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM