Kristína Kožiaková Rôzne Recept na dnes

Špeciality starých mám z Horehronia, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás. Prinášame vám 5 špecialít našich starých mám, ktoré vám určite zachutia.

Ilustračný obrázok k článku Špeciality starých mám z Horehronia, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy.

Zemiaky, múka, masť, kyslá kapusta a slanina boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu. Postupom času však tieto recepty z kuchýň zmizli. Keď neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru, tak vám prinášame päť jedál, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okrese.

Fučka

Suroviny: 500g zemiaky, kukuričná múka, slaninka, mlieko

Zemiaky sa nadrobno nakrájali, uvarili popučili vo vode. Postupne sa pridávala kukuričná múka, kým kaša nezhustla. Pridala sa štipka soli. Hotová fučka sa roztrela po celom tanieri. Do stredu taniera sa vyliala upražená slaninka. Fučka sa jedla tak, že z kraja sa namáčala do stredu taniera, kde bola upražená slanina. Mnohí si po dojedení slaninky naliali do stredu taniera kyslé alebo sladké mlieko a tak sa fučka dojedla.

Keď sa z fučky spravia veľké halušky, otieraním plnej lyžice o okraj taniera, posypú nedusenou kyslou kapustou a zalejú škvarkami v horúcej masti, máme jedlo ktoré pochádza zo Šumiaca a nazýva sa Chamula. Ďalším podobným jedlom sú Škorce, ktoré sa pre zmenu polejú masťou alebo kyslým mliekom a pochádzajú z Mýta pod Ďumbierom.

Grapne

Suroviny: 1liter mlieka, 3 vajcia, 20g droždia, 500g hrubej múky, cukor na posypanie, masť

Z mlieka a droždia si spravíme kvások. Všetko spolu zmiešame v hrnčeku a nechápe podkysnúť. Do „rajnice“ dáme rozpáliť masť. Grapne sa vypražia tak, že sa cesto roztrie na rozpálenú masť. Cesta dáme toľko, aby sa grapne prepiekli. Opekáme z oboch strán. Po vychladnutí ich posypeme cukrom

Bubne

Suroviny: 200g fazuľa, 5 – 6 zemiakov, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, hladká múka na zápražku, soľ, bobkový list, korenie celé.

Fazuľu namočíme deň vopred do vody, aby zmäkla. Uvaríme ju vo vode so strúčikom cesnaku, bobkovým listom a korením. Keď je fazuľa takmer dovarená, pridáme nakrájané zemiaky. Zahustíme zápražkou, ktorú si pripravíme z cibuľky a z múky. Po dovarení ochutíme octom. V zimnom období sa do polievky pridávalo aj údené mäso prípadne sa pred dovarením pridala do hrnca kapusta.

Horehronské gule

Suroviny: 4–5 zemiaky surové, 1 veľký zemiak varený v šupke, 2 vajcia , 2 strúčiky cesnaku, 200g údené mäso, čerstvá petržlenová vňať, hrubá múka cca 1 hrnček, slanina, 1 cibuľa, kyslá kapusta podľa chuti, soľ, čierne korenie,

Zemiaky nastrúhame na hrubšom strúhadle. Šťavu zo zemiakov vytlačíme, aby sme nemuseli použiť veľa múky. Do zemiakov pridáme vajcia, soľ, korenie a pretlačený cesnak. Pridáme na kocky nakrájané varené údené mäso a posekanú petržlenovú vňať. Všetko spolu premiešame. Postupne prisypávame múku, aby vzniklo polotuhé cesto. Z cesta vytvarujeme menšie guľôčky a dáme variť do vriacej slanej vody. Varíme 10–20 minút. Na panvici necháme vytopiť nakrájanú slaninu, pridáme nahrubo pokrájanú cibuľu a pražíme. Guľky dáme na tanier, pridáme kapustu a prelejeme opraženou slaninkou a cibuľkou.

Beľuš

Suroviny: 1kg hrubej múky, 2 vajcia, 3/4 l mlieka, maslo, hrozienka

Oddelíme žĺtka od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh. Postupne do hrubej múky pridáme pripravený kvások, lyžicu roztopeného masla, dve žĺtka, sneh a hrozienka. Hustejšie cesto necháme podkysnúť a potom ešte raz premiesime. Uložíme na okrúhli vymastený plech a pred pečením potrieme maslom alebo vajíčkom a upečieme do ružova.

Môže vás zaujímať:

Horúci drink v jesennom počasí určite poteší: Takéto nápoje odporúčajú na zohriatie Brezňanky

Tradičné Vianoce v našich domácnostiach zanikajú: Sušené slivky nahradilo mango, kapra losos

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie