Katarína Oravská Rôzne

Spomienkový koncert pre nášho rodáka: Významného autora povojnovej generácie

Ladislav Ťažký bol slovenský prozaik, publicista, dramatik a scenárista. Narodil sa pred 90. rokmi v Čiernom Balogu. Pri príležitosti výročia jeho narodenia sa v Brezne uskutoční spomienkový koncert.

Ilustračný obrázok k článku Spomienkový koncert pre nášho rodáka: Významného autora povojnovej generácie
Zdroj: Webnoviny.sk

Slávnostný spomienkový koncert pri príležitosti 90. výročia narodenia Ladislava Ťažkého sa bude koná dnes o 17:00 v Mestskom dome kultúry Brezno. Účinkujú Spevácky zbor mesta Brezna, Chrámový zbor apoštola Pavla Brezno, členovia Divadelného súboru Jána Chalupku Brezno, P. Berčík, P. Štulajter a J. Prepletaný. Vstup voľný.

Profil umelca

Ladislav Ťažký sa narodil 19. septembra 1924 v Čiernom Balogu. Jeho literárne začiatky siahajú do polovice päťdesiatych rokov minulého storočia. Zaradil sa medzi významných autorov povojnovej generácie. Literárnej činnosti sa aktívne venoval aj v roku 2010, keď nadviazal na román Porazení víťazi voľným pokračovaním v diele Lovci ľudských tvárí. Na televízne obrazovky vstúpil 29. augusta 1966, keď vtedajšia Československá televízia uviedla filmovú adaptáciu jeho novely V páse zlomená z obdobia Slovenského národného povstania. Následne v roku 1968 režisér Juraj Jakubisko nakrútil podľa predlohy Ladislava Ťažkého poviedkový film Zbehovia a pútnici, informuje tlačová správa STV.

Ladislav Ťažký bol jedným z najproduktív­nejších autorov slovenskej prózy. Študoval na Vysokej škole politických a hospodárskych vied v Prahe a pracoval na oddelení kultúry ÚV KSS v Bratislave a na Inštitúte spoločenských vied ÚV KSČ v Prahe. V rokoch 1967–68 pracoval v denníku Smena. Po auguste 1968 bol vylúčený z KSS a zo Zväzu slovenských spisovateľov a pracoval v Ústredí ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV). Od roku 1979 sa venoval len písaniu.

Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993 dostal Ladislav Ťažký ponuku kandidovať na prezidenta SR, čo však odmietol. Od roku 1990 bol čestný predseda Spolku slovenských spisovateľov, člen Predsedníctva Matice slovenskej a predseda Prezídia Matice slovenskej. Funkciu predsedu neprijal, hoci bol do nej už zvolený. Bol aj externý poradca prezidenta Rudolfa Schustera. V roku 2004 mu Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre udelila čestný doktorát Dr.h.c.a prezident SR mu prepožičal Rad Ľudovíta Štúra.

Ťažký debutoval zbierkami poviedok Vojenský zbeh a Hosť majstra Čerta, zážitky z 2. sv. vojny opísal v novele Dunajské hroby. Romány: Amenmária, Pivnica plná vlkov, Evanjelium čatára Matúša, Aj na nebi je lúka, Pred potopou a i. Autor filmových scenárov, divadelných hier, literatúry pre mládež, cestopisov a publicistických textov.

Zomrel v januári 2011 vo veku nedožitých 87 rokov po krátkej a ťažkej chorobe.

Zdroj: Dnes24.sk/Web­noviny.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM