Webnoviny - Rôzne

Starostu Polomky priviedli na súd policajti

Výsluchom priamych účastníkov lyžiarskeho zájazdu a príbuzných obetí pokračovalo dnes na Okresnom súde v Brezne hlavné pojednávanie s vodičom autobusu Jánom M. .

Prokurátor mu kladie za vinu, že vo februári 2009 zapríčinil tragickú zrážku s vlakom pri Polomke, pri ktorej zahynulo dvanásť ľudí a ďalší utrpeli ťažké i ľahšie zranenia. Starostu Polomky Jána Lihana, ktorý ignoroval predvolanie na súd, predviedli pred sudcu policajti.

Účastníci zájazdu vypovedali, že vodič jazdil opatrne a pred železničným priecestím v Polomke sa pozrel vľavo i vpravo. Prichádzajúci vlak nevideli a nepočuli jeho výstražné znamenia. Viacerí povedali, že vodič po nehode hovoril, že si zabil kamarátov. Nepočuli však, že by bol spomínal lyžiarsky svah. Na ten sa mal údajne pozerať pred nehodou podľa výpovede rušňovodiča vlaku. Ďalší svedkovia sa na priebeh nehody ani udalosti po zrážke nepamätali pre vážne zranenia, ktoré pri tom utrpeli. Podľa všetkých panovala v autobuse pokojná atmosféra. Iba jeden z účastníkov povedal, že istá pani, ktorá pri havárii zahynula, nalievala lyžiarom hruškovicu.

Dušan Slížik, ktorý v autobuse nebol, ale pri zrážke zahynul jeho brat s manželkou, povedal, že doteraz sa jemu i rodine nikto za spôsobnú traumu neospravedlnil, ani nevyslovil sústrasť. Podľa Slížika priama účastníčka zájazdu, ktorá sedela hneď za vodičom, mala jemu a ďalším pozostalým povedať, že stála pri vodičovi a pred priecestím sa spolu dívali na svah. Tá to však pri konfrontácii poprela s tým, že nemohla stáť na schodíkoch, pretože by ju boli pri zrážke privalili ostatní cestujúci. Ona však z havarovaného vozidla vystúpila ako prvá.

Starosta ignoroval predvolanie Starostu Polomky Jána Lihana priviedli na pojednávanie policajti, pretože ignoroval predvolanie sudcu. Starosta vypovedal o tom, že obec prevádzkuje lyžiarske stredisko, na ktoré mieril zájazd s vodičom Jánom M. Obec ešte v roku 2000 žiadala od železníc, aby na prístupovej komunikácii postavili chránené priecestie. Železnice to však odmietli, že je to vec prevádzkovateľa strediska. Podľa starostu Zákon o obecnom zriadení však Polomke neumožnil investovať do cudzieho majetku. O prístupovú cestu cez priecestie sa nikto nestará. V zime ju prepluhuje obec, alebo Lesy SR, prípadne zasypú výtlky. Cesta k stredisku je frekventovaná najmä v zimnom období.

Na priecestí vedúcom k miestnemu lyžiarskemu stredisku železničiari po nehode nainštalovali výstražné svetlá a vlaky v inkriminovanom mieste jazdia zníženou rýchlosťou.

Zrážka autobusu s vlakom na železničnom priecestí v Polomke patrí k najtragickejším dopravným nehodám v histórii Slovenska. Okrem dvanástich obetí si zrážka vyžiadala u štrnástich cestujúcich ťažkú ujmu na zdraví. Ďalších takmer 20 ľudí utrpelo rôzne iné zranenia.

Proces s vodičom Jánom M. pokračuje 17. decembra. Samosudca oznámil, že ďalší termín pojednávania stanovil na 28. januára budúceho roku.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM