Správy

Súčasťou projektu Youmobil bude aj revitalizácia malej železničnej stanice

Mesto Brezno v rámci svojej pôsobnosti participuje na mnohých nielen slovenských, ale aj medzinárodných projektoch.

Ilustračný obrázok k článku Súčasťou projektu Youmobil bude aj revitalizácia malej železničnej stanice
Zdroj: Mesto Brezno

Zlepšiť systém osobnej dopravy pre mladých ľudí žijúcich vo vidieckych oblastiach a ich prístup k európskym a vnútroštátnym dopravným sieťam je dôvodom, prečo horehronská metropola participuje na projekte Youmobil, ktorý sa realizuje cez medzinárodný program Interreg Central Europe.

Je určený na podporu mobility mladých prostredníctvom lepšieho prístupu do európskych a vnútroštátnych dopravných sietí. Informuje o tom mesto Brezno na svojej webovej stránke.

Šanca pre mladých

Do projektu je zapojený mestský mládežnícky parlament, mladí ľudia z regiónu, poskytovatelia služieb v cestovnom ruchu a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Horehronie.

„Brezno ako jedno z ôsmich partnerov zo šiestich krajín (Nemecko, Taliansko, Slovensko – Brezno a Žilina, Poľsko, Česká republika a Chorvátsko) sa v rámci Youmobil podieľa na oboznamovaní mladých ľudí, ktorí žijú vo vidieckych a oblastiach mimo väčších miest, s možnosťami verejnej dopravy,“ priblížila koordinátorka projektu z breznianskeho magistrátu Dominika Predajnianska.

Vďaka tomu dostali šancu piati mladí ľudia vo veku 18 až 26 rokov cestovať vlakom neobmedzene po Európe počas jedného mesiaca s lístkom Interrail Global Pass. Ponuku využili štyria študenti, ktorí museli navštíviť minimálne päť krajín.

„Po ukončení cesty vypracovali správu, kde opísali navštívené miesta, pocity z cestovania a zhodnotili stav verejnej dopravy. Okrem cestovného lístka im mesto do výšky 450 eur preplatilo aj iné dopravné prostriedky verejnej dopravy a ubytovanie. Na základe správy a ich postrehov z ciest sme na konferencii v Janove, ktorá sa konala v prvej polovici októbra, vyhodnotili pozitíva a negatíva ich cestovania. Keďže možnosť cestovať budú mať mladí aj na budúci rok, diskutovali sme o tom, čo by sme mohli v rámci kampane zlepšiť, prípadne zmeniť. Záleží už len na nich, či majú chuť sa prihlásiť a spoznávať svet,“ zdôraznila Predajnianska.

Obnova stanice

Ako v tejto súvislosti uviedla hlavná vedúca projektu Milada Medveďová, mesto sa okrem pilotných aktivít chystá uskutočniť obnovu budovy malej železničnej stanice v Brezne a úpravu okolia.

Majiteľom budovy sú Železnice SR, ktoré súhlasili s výpožičkou nehnuteľného majetku. Poskytnú pomoc pri riešení havarijného stavu a nevyhnutné udržiavacie práce.

„S renováciou interiéru a exteriéru malej železničnej stanice začneme na budúci rok. Súčasťou bude detské ihrisko, požičovňa elektrobicyklov, novinka – požičovňa verejných bicyklov a v priestoroch čakacej haly železničné múzeum,“ konštatoval brezniansky primátor Tomáš Abel.

Foto: Mesto Brezno

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM