Správy

SVET O SLOVENSKU: Fico je vraj internetový troll a kladivo na novinárov

Takúto vizitku si predseda Smeru určite neželal. Veď ešte donedávna sa tváril ako nositeľ myšlienky “európskeho jadra” pre svoju krajinu a teraz ho prestížny európsky portál častuje nelichotivými menami.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Fico je vraj internetový troll a kladivo na novinárov
Zdroj: TASR

Európsky portál Politico patrí medzi najuznávanejšie v rámci EÚ. V špeciálnej edícii článkov pred európskymi voľbami sa aktuálne venuje aj Slovensku. Všíma si, že Slováci vyšli masovo do ulíc po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice a vydupali si odchod Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z vlády. Inak sa ale na volebných preferenciách najsilnejšej vládnej strany nezmenilo takmer nič.

Smer stále vedie

“Slováci stále na námestiach dokážu vyjadriť svoj protestný hlas. Naposledy to dokázali začiatkom mesiaca, keď Robert Fico opäť zaútočil na novinárov. Ale keď prídu na rad voľby, sú ticho,” píše Politico. Ako príklad si vyberá najmä voľby do Európskeho parlamentu, ktoré mali na Slovensku v roku 2014 účasť len 13%. To bolo najmenej v rámci celej EÚ.

A napriek protestom, ktoré po krajine trvajú už od februára, sa veľa nezmenilo ani na reálnych politických preferenciách Slovákov. “Fica zbavili funkcie, ale mnohí pochybujú o tom, že ho zbavili aj moci,” uvádza európsky portál. Ilustruje to vývinom voličských preferencií podľa prieskumov verejnej mienky.

“Smer-SD má dnes 22 percent, čo je zhruba rovnako ako v deň, keď Fico rezignoval (15. marca) a je to len o tri percentá menej ako vo februári, keď Kuciaka zavraždili,” píše Politico.

Internetový troll

Portál si všíma aj čoraz agresívnejšie vystupovanie bývalého premiéra, ktorý sa neštíti už ani konšpiračných teórií: “Fico sa stal pomerne úspešným internetovým trollom a útočníkom voči novinárom. Svoju verejnú kampaň stavia na šírení teórie, že protesty voči nemu financoval maďarsko-americký miliardár George Soros.”

Slovensko zostáva naďalej vnímané ako pozitívny ostrov v rámci V4, ktorá sa dostáva do čoraz ostrejších sporov s EÚ. Politico si však všíma, že aj na Slovensku naberajú na sile eurospektické sily: “Až 40 percent slovenských voličov by odovzdalo hlas jednej zo štyroch pravicových euroskeptických strán – SaS, ĽSNS, Sme rodina a SNS."

Portál zároveň prináša krátky rozhovor so slovenským eurokomisárom Marošom Šefčovičom, ktorý bude zároveň tvárou predvolebnej kampane Smeru do eurovolieb. Šefčovič by chcel, aby národní politici dali do kampane kus srdca, čo by podľa neho mohlo pomôcť zvýšiť zúfalo nízku účasť. “Nesmieme dovoliť nacionalistom, aby si ukradli pre seba myšlienku patriotizmu,” dodáva Šefčovič pre Politico.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM