Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Umocňuje celibát pedofilné sklony kňazov?

Kontroverzná kniha slovenského katolíckeho kňaza Michala Lajchu už rezonuje aj za oceánom. Mladý duchovný v nej odvážne tvrdí, že ak by sa kňazi mohli ženiť, mali by menej sexuálnych škandálov

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Umocňuje celibát pedofilné sklony kňazov?
Zdroj: TASR

Prípady sexuálneho obťažovania najmä detí zo strany katolíckych kňazov sa intenzívne riešia po celom svete. Či už je to Írsko, Austrália, Francúzsko, či USA. Do smutného zoznamu týchto krajín patrí aj Slovensko. Len nedávno sa prevalilo obvinenie gréckokatolíckeho biskupa, že mal v minulosti obchytkávať mladé dievča a ukájať sa nad ním. Zároveň sa na verejnosti debatuje o knihe farára z Kľaku Michala Lajchu, ktorý spochybňuje povinný celibát. O téme píše prestížny americký denník The Washington Post.

Hnisajúca rana

“Farár z rímskokatolíckej bašty Slovenska spochybnil cirkevné pravidlá o celibáte. Urobil tak v čase, keď sa o téme opäť debatuje v súvislosti s aktuálnymi škandálmi sexuálneho zneužívania zo strany kňazov,” píše The Washington Post.

Čitateľom približuje knihu farára Michala Lajchu s názvom Tragédia celibátu – mŕtva manželka. Povinnosť dodržiavať sexuálnu abstinenciu a nikdy sa neoženiť autor nazýva “hnisajúcou ranou rímskokatolíckej cirkvi.” Portál si zároveň všíma jeho názor, že ak by Vatikán umožňoval kňazské pôsobenie aj ženatým mužom, mohlo by to pomôcť znížiť počet sexuálnych škandálov v cirkvi.

Odtrhnutí od života

The Washington Post približuje názory mladého revolučného farára, podľa ktorého sú katolícki kňazi odtrhnutí od reality. “Lajcha uvádza, že kňazi skrátka nemôžu chápať problémy a obavy bežných veriacich, pretože žijú v úplne odlišnom svete,” uvádza portál.

Americký portál pripomína aj nedávne stanovisko iného vysokého predstaviteľa Vatikánu, podľa ktorého kňazi nemajú žiadnu dôveryhodnosť pri prípravách ľudí na manželstvo, pretože sami s ním nemajú žiadnu skúsenosť. “Je tam asi taký rozdiel, ako reálne vyliezť na Mount Everest a počuť príbeh o tom, ako tam niekto vyšiel,” cituje z knihy Michala Lajchu.

The Washington Post však zároveň píše, že seriózne štúdie nedokázali žiadnu súvislosť medzi cirkevnou tradíciou celibátu a explóziou sexuálnych škandálov posledných desaťročí, aj keď niektorí experti sú o tom presvedčení.

“A.W. Richard Sipe, bývalý americký kňaz a psychoterapeut tvrdí, že mnoho kňazov porušilo celibát a musia žiť v pokrytectve a lži, čo vytvára podmienky na rozmach zneužívania mladistvých.”

Portál prikladá aj citácie Michala Lajchu: “Je to paradox. Cirkev démonizuje sexualitu a drží ju v tajnosti, zatiaľ čo sa v jej prostredí zneužívajú deti… Nehovorím, že dobrovoľný celibát by to úplne vyriešil, ale môžeme sa zhodnúť, že situácia by bola iná.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM