Katarína Oravská Iné športy

Talent z Čierneho Balogu: Fialková zlatá v šprinte!

Parádny úspech našej biatlonistky! Paulína Fialková získala už druhú medailu zo Svetovej zimnej univerziády, keď ani na 7,5 trati nenašla premožiteľku. Z hľadiska jej tlieskala aj Anastasia Kuzminová.

Ilustračný obrázok k článku Talent z Čierneho Balogu: Fialková zlatá v šprinte!
Zdroj: TASR

Zlatý šprint slovenskej biatlonistky Paulíny Fialkovej ozdobil Osrblie na SZU v utorňajšom popoludní. Zvíťazila s jasným náskokom 29,5 sekundy pred Ruskou Jevgenijou Pavlovovou a 34,9 sekundy ju delilo od Češky Jitky Landovej. Pre rodáčku z Čierneho Balogu, študentku Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici je to už druhý cenný kov z univerziády, keď v nedeľňajších vytrvalostných pretekoch na 15 km vybojovala bronz. Viac v článku Prvá medaila hneď do nášho regiónu: Fialková si napriek štyrom trestným minútam dobehla po bronz

Biatlonistiek sa na šprintérskej 7,5 km trati nazbieralo rovných 50, no len niektoré mohli pomýšľať na medaily, favorizovali sa najmä prvé tri z nedeľných vytrvalostných pretekov, a teda aj slovenská biatlonistka Paulína Fialková, a dve české reprezentatky Jitka Landová a Eva Puskarčíková.

Ešte v nedeľu obe Češky Landová a Puskarčíková prispeli k 2. miestu štafety v 6. kole SP v Anterselve a aj v Osrblí sa čakalo, že budú siahať na medaily. Najmä Puskarčíkovú sprevádzala výborná forma, otázne bolo, ako si poradí s dosť silným vetrom na strelnici. Slovenský biatlon mal taktiež veľký tromf v rukách, Paulína Fialková po bronze vo vytrvalostných pretekoch dostala chuť na ďalšie medailové prieniky.

Na trať vybehla so štartovným číslom šesť ako prvá z pätice Sloveniek a na prvých terčoch sa naladila perfektne. ‚Ležku‘ zastrieľala bez sebamenšieho výkyvu a vytvorila si pozíciu na medailový útok. Vzápätí ju napodobnila aj Alžbeta Majdišová, bežecky o niečo pomalšia, v presnosti streľby navlas rovnaká. Pred ‚stojkou‘ bolo zrejmé, že ak ju Fialková primerane zvládne, opäť sa ocitne na medailovom stupni. V hľadisku odsledovala jej úsilie aj dvojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová a zatlieskala opäť stopercentnej muške i zlatej atmosfére, aká sa rozšírila nad areálom.

„Po bronze vo vytrvalostných pretekoch som vyhlásila, že mám chuť na ďalšiu medailu, musela som to splniť,“ povedala s úsmevom Paulína Fialková, ktorá pre slovenský biatlon vybojovala v histórii už 18. vzácny kov na SZU.

„Inak sa mi nešlo zle, v treťom kole som trochu cítila únavu, pretože zdravotne som na tom dosť zle. Streľba ma podržala, bola stopercentná, a nestáva sa to u mňa často. Dúfam, že zdravie ma už bude poslúchať viac, trápi ma teraz kašeľ, no aj s ním môžem pretekať. Najviac obáv som mala z Češiek, preto ma teší, že na domácich tratiach s nimi môžem držať krok,“ dodala Fialková.

Výsledky

šprint žien na 7,5 km: 1. Paulína Fialková (SR) 20:20,8 (0 tr. okr.), 2. Jevgenija Pavlovová (Rus.) +29,5 (0), 3. Jitka Landová 34,9 (1), 4. Eva Puskarčíková (obe ČR) 51,4 (2), 5. Galina Višnevská 57,5 (0), 6. Anna Kistanovová (obe Kaz.) 1:13,6 (0), …25. Lucia Šimová 3:04,1 (2), 27. Alžbeta Majdišová 3:10,1 (2), 30. Janka Maráková 3:16,1 (2), 31. Andrea Hôrčíková (všetky SR) 3:24,2 (3)

Čítajte tiež Rodák z Valaskej Kubaliak desiaty v šprinte: Naši diváci sú úžasní, veľmi im ďakujem za povzbudzovanie

Univerziáda šprint ženy
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM