Jakub Forgács Kultúra

TALENT z Horehronia: Roman spieva po slovensky aj anglicky, TAKTO znie jeho album

Počuli ste už meno Roman Švantner? Vyspovedali sme nadaného hudobníka. V rozhovore prezradil nielen to, aké skladby sú na novom albume či odkiaľ čerpá inšpiráciu.

Ilustračný obrázok k článku TALENT z Horehronia: Roman spieva po slovensky aj anglicky, TAKTO znie jeho album
10
Galéria
Zdroj: Jančárová

Z Horehronia pochádzajú mnohé talenty. Jedným z nich je aj Roman Švantner (27), hudobník, skladateľ a spevák z Čierneho Balogu, ktorý začiatkom júna vydal svoj prvý EP album pod názvom Be With You.

Roman v rozhovore prezradil nielen to:

  • prečo spieva aj po anglicky
  • aké skladby nájdete na albume
  • odkiaľ čerpá inšpiráciu pri tvorbe
  • akú hudbu najradšej počúva

Odkedy sa venuješ hudbe a kto ťa k nej vlastne priviedol?

K hudbe som mal odmalička veľmi blízko, keďže pochádzam z muzikantskej rodiny. Otec je muzikant, ktorý mal v tom čase svoju kapelu a ja ako malý chlapec som bol prítomný na každej skúške. Ako starší som občas aj zaskočil na bicie či klávesy. Už vtedy som vedel, že raz keď vyrastiem, hudba bude mať v mojom živote veľký význam. Býval som súčasťou všetkých vystúpení organizovaných základnou či strednou školou. Aktívne som sa začal hudbe venovať v 15-tich rokoch, kedy som začal hrávať v kapele s otcom a ďalšími muzikantami na oslavách, svadbách či posedeniach. V čase, keď som sa presunul do Bratislavy ako študent univerzity, som začal písať vlastné piesne. Veľmi ma to chytilo a začalo baviť.

Aktuálne si vydal svoj prvý EP album. Priblíž prosím, aké piesne na ňom môžu ľudia počuť?

Minulý rok sme začali pripravovať EP album Be With You, ktorý som nahrával v bratislavskom štúdiu spolu s producentom a dirigentom Matúšom Ferkom a Adrianom Bronsonom, kanadským pianistom pôsobiacim na Slovensku. Na albume sa nachádza šesť pop-rockových skladieb, pomalého ale aj rýchleho tempa. Tri piesne (Ja a Len Ty, Be With You, Be With You v pianovej verzii) sú autorské a trom piesňam (Koncert, Kalifronia a Ruleta) je autorom hudby aj textu Peter Muránsky. V týchto textoch je všetko, s čím sa stotožňujem, vyjadrujú moje pocity, udalosti a situácie, ktoré som prežil. Verím že sa poslucháčom album bude páčiť a veľa z nich sa v niektorých textoch nájde.

Skladáš či mixuješ si všetko sám, alebo máš aj vlastnú kapelu?

Piesne si skladám väčšinou sám, či už je to text alebo samotná hudba. Nepohrdnem však dobrým textom od overených autorov, ktorým verím a ktorí ma poznajú natoľko, že napíšu text piesne, s ktorým sa stotožním. Som aj súčasťou kapely, s ktorou sme chodievali pred koronou hrávať na rôzne akcie.

Máš za sebou nejaké koncertné skúsenosti? Resp., kde ťa ľudia už mohli vidieť?

Covid pandémia a všetko s tým spojené dosť ovplyvnilo živé vystúpenia a koncerty hudobníkov. Tento čas som využil na vlastnú tvorbu a prípravu EP albumu. Pred pandémiou ma mohli ľudia vidieť na rôznych podujatiach ako napr. Dni Mesta Brezna, Dni stromu, na charitatívnych akciách, oslavách, posedeniach. Som rád že sa situácia mení a postupne sa všetko vracia do starých koľají, preto sa už neviem dočkať na živé vystúpenia a priamy kontakt s publikom.

Viac o tom, prečo Roman spieva aj po anglicky či odkiaľ čerpá inšpiráciu pri tvorbe, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
V OBRAZOCH: Talentovaný spevák z Horehronia Roman Švantner
10
Galéria
Zdroj: Jančárová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM