Rôzne

Tipy na víkend: Brezno a viaceré obce budú sláviť fašiangy zabíjačkou či pochovávaním basy

Hudba, spev, smiech a zábava. Presne v tomto duchu sa bude niesť prvý marcový piatok v historickom centre Brezna.

Ilustračný obrázok k článku Tipy na víkend: Brezno a viaceré obce budú sláviť fašiangy zabíjačkou či pochovávaním basy
6
Galéria
Zdroj: TASR

Na námestie opäť zavíta tradičný fašiangový sprievod, ktorý bude okrem dobrej nálady ponúkať voňavé pampúšiky aj charitatívny guláš. O program sa postarajú seniori z denného centra Prameň, Krnohári a ženská spevácka skupina Beňušianka.

Veselé masky z Prameňa

Obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou je dodnes pokladané za čas hojnosti, jedenia, pitia a zábav. Aj v Brezne pred nástupom 40-dňového pôstu znova ožije pravá fašiangová atmosféra. V piatok podvečer budú brázdiť námestie a jeho priľahlé ulice seniori z denného centra Prameň vo veselých maskách a rozdávať dobrú náladu všetkým, ktorí sa pristavia a nechajú sa ňou „nakaziť“.

Aktívni dôchodcovia sa postarajú aj o bohatý program na pódiu, ktorý spestria vystúpenia Krnohárov a ženskej speváckej skupiny Beňušianka.

Udržiavanie tradícií našich predkov oceňuje tiež primátor Tomáš Abel, ktorý s myšlienkou obnovenia fašiangových slávností v Brezne prišiel a zároveň je už niekoľko rokov nielen ich pravidelným účastníkom, ale aj hostiteľom.

Výťažok venujú Simonke

S breznianskymi fašiangami sa už neodmysliteľne spája ich charitatívny rozmer. Ako zvyčajne sa bude za dobrovoľný príspevok podávať primátorský guláš a rovnako aj voňavé pampúšiky od seniorov z Prameňa. Spoločný výťažok z predaja venujú 17-ročnej Simonke Muchovej z Brezna, ktorá od malička trpí detskou mozgovou obrnou a je odkázaná na celodennú starostlivosť svojich najbližších. Vyzbierané prostriedky rodina použije na zakúpenie špeciálneho vozíka.

Pred pôstnym obdobím a veľkonočnými sviatkami, ktoré tento rok pripadajú na 19. až 22. apríla, sa tak aj Brezňania budú môcť nielen dosýta zabaviť a najesť, ale zároveň prispieť na dobrú vec. To, že vedia byť naozaj štedrí, dokazujú mnohé doterajšie zbierky, ktoré pomohli už nejednému človeku v núdzi, preto organizátori veria, že nesklamú ani tentokrát.

Miesto a čas: piatok, 1. marca o 16:00 hod na námestí v Brezne

Fašiangy v obciach

Fašiangový folklórny festival bude celý víkend aj v Čiernom Balogu. Súčasťou je bohatá kultúrny program. Viac o podujatí sa dozviete TU.

Fašiangové tradície na vás čakajú aj vo Valaskej túto sobotu od 11. hodiny. Pochutnáte si aj na zabíjačke. Ochutnávanie miestnych špecialít a pochovávanie basy pripravila aj Heľpa. Program začína v sobotu o 13:00 hod.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM