Rôzne

Tipy na víkend: Slávnosti v Heľpe naservírujú folklór a lahôdky aj na tanieri z kukurice

Hurá na prázdniny! Na tento okamih čakajú najmä školáci a rodičia už teraz vymýšľajú prázdninový program. Ako odštartuje posledný júnový víkend, kým sa všetci rozpŕchnu po dovolenkách?

Ilustračný obrázok k článku Tipy na víkend: Slávnosti v Heľpe naservírujú folklór a lahôdky aj na tanieri z kukurice
16
Galéria
Zdroj: TASR

Prázdniny na Horehroní štartujú skvelými podujatiami. Jedným z nich sú Horehronské dni spevu a tanca – Heľpa 2019, ktoré sa sa uskutočnia v dňoch 28. – 30. jún 2019.

Ekologický folklór

Folklórny festival je trojdňový a predstavia sa nám domáce skupiny a súbory, ktoré uchovávajú folklórne dedičstvo ľudí odpradávna žijúcich pri Hrone, ale aj hostia z celého Slovenska a zahraničia.

Tento ročník bude výnimočný tým, že bude maťť aj ekologický rozmer. Fantastické jedlo a dobroty na festivale budú podávané na riade, ktorý je vyrobený z rastlín kukurice či zo zvyškov z cukrovej trstiny. Vzniknutý odpad sa neskôr spracuje na hnojivo. Festival tak bude bez plastov.

„Sme presvedčení, že s podporou a pomocou všetkých návštevníkov sa nám to podarí. Informácie o rozmiestnení zberných nádob môžu účinkujúci, hostia a návštevníci nájsť na informačnej tabuli Obce Heľpa a na programe podujatia, ktorý dostanú pri zakúpení vstupenky. Zároveň prosíme všetkých hostí, aby nám pomohli tým, že budú čo možno najdôslednejšie separovať zložky do pripravených a oznáčených nádob. Ďakujeme všetkým poskytovateľom gastro služieb, že podporili snahu organizátorov vytvoriť folklórny festival bez plastov. Plne si uvedomujeme, že ekologizácia takéhoto podujatia nie je jednoduchá, ale veríme, že milovníci folklóru sú aj milovníkmi prírody, a preto nám s naplnením náročného cieľa pomôžu, za čo vyslovujeme úprimné ďakujem,“ informuje Peter Hyriak, starosta Heľpy na webe obce.

Charitatívny bazár

Chcete s partiu osláviť koniec školského roka? Je tu noc s DJmi na OPEN AIR PARTY – EDM SunLand 2019! Party s elektronickou, tanečnou hudbou priamo na námestí. V tento večer vás bude baviť šestica slovenských DJov z toho jedna DJka ako zástupkyňa nežného pohlavia. Príďte zažiť skvelú party pod holým nebom a tým odštartovať začiatok prázdnin! V piatok 28. júna v Brezne na námestí od 20:00 hod

Ak máte doma veci ktoré sú funkčné, ale už ich nepoužívate a poslúžili by iným, využite príležitosť ich predaja v rámci „Charitatívneho bazáru mesta Brezno“ v dňoch 28. júna od 9.00 do 17.00 a 29. júna od 9.00 do 12.00 h v priestoroch parkoviska pred Arénou Brezno.

Novinky kultúrneho leta

Breznianske kultúrne leto 2019 začína návštevou synagógy. Spoznajte v piatok 28. júna históriu tejto jedinečnej pamiatky. Od 18:00 do 20:00 hod. je vstup voľný. Brezňania sa môžu tešiť aj na novinky.

Koncerty nebudú v piatok ako po minulé ročníky, ale každú druhú sobotu na hlavnom pódiu na námestí o 18.00 hodine. Predstavia sa dve hudobné skupiny. Ak ste milovník filmov, neuvidíte ich už v parku pri kostole, ale na námestí na kamióne Diamond Truck.

Vlakom ku zbojníkom

Jazda na Salaš Zbojská vedie do legendárneho zbojníckeho kraja, k vstupnej bráne na Muránsku planinu. Nádherná príroda a povestný salaš uspokojí všetky zmysly. Využite skvelú príležitosť zažiť výlet na Zbojskú v nostalgickom štý­le.

V cene lístka je Zbojnícka pochúťka, stačí pokiaľ sa preukážete lístkom na salaši Zbojská. Bicykel a kočík vám prepravia zadarmo. Miesto a čas: sobota 29. júna, Brezno, 9:12 hod.

Oslavy v Dolnej Lehote

Kultúrno-spoločenské podujatie pri príležitostí osláv obce Dolná Lehota štartujú v sobotu 29. júna o 8:30 svätou omšou, nasledovať bude súťaž vo varení halušiek, kultúrny program – vystúpenie žiakov ZŠ a MŠ, skupina Lehotianka, CHlapi z Dolnej Lehoty, Silo a lampa svieť, Alek & Pišta, ĽH Vrbové prútie; ukážky spracovania mlieky a výroby syra, strihanie oviec. Večer je pripravená po 20. hodine hasičsá zábava. Program pokračuje aj v nedeľu 30. júna o 14:00 hod priateľským futbalovým zápasom Slobodní vs. Ženatí.

Prehliadky hradu

Začiatok letnej sezóny na Ľupčianskom hrade! Hrad bude otvorený 29. – 30. júna od 10:00 – 14:00. Prehliadky sa budú konať v hodinových intervaloch.

Nedeľné divadielko

Rozprávkový príbeh o začínajúcom zbojníkovi, ktorý sa vydá na kráľovský dvor ukradnúť princeznú a svete, kde zlodej nemusí byť zlý a kráľovná vždy len dobrá. Čo všetko sa môže stať, keď sa vám prvá lúpež nepodarí sa dozviete v našej veselej rozprávke s pesničkami.

Vstup voľný. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční v mestskom dome kultúry. Miesto a čas: Nedeľa 30. júna Brezno, mestský park 16:00 hod.

Zdroj: Mesto Brezno, Ilustračné foto: TASR

Tohtoročné Horehronské dni spevu a tanca na FOTKÁCH
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM