Jakub Forgács Rôzne

Tomu sa povie štreka: Desiatky turistov sa vydali na 163 km trasu, toto dokázali prejsť!

Poriadna štreka a silné nohy, ktoré si zaslúžia uznanie. Prechod SNP Nízkymi Tatrami z Telgártu do Španej Doliny aj tento rok prilákal desiatky turistov. Na vyše 163 kilometrov dlhú cestu, cez viaceré miesta povstaleckých bojov, ktorými pred rokmi prechádzali partizáni, sa vydali nielen Slováci.

Ilustračný obrázok k článku Tomu sa povie štreka: Desiatky turistov sa vydali na 163 km trasu, toto dokázali prejsť!
Zdroj: TASR

Položením kvetov k pomníku SNP v Španej Doline v sobotu približne 180 turistov ukončilo 50. ročník prechodu SNP Nízkymi Tatrami z Telgártu do Španej Doliny. Náročná turistická trasa, ktorá viedla cez viaceré miesta povstaleckých bojov a miesta, ktorými pred rokmi prechádzali partizáni, merala približne 163 kilometrov a aj tento rok ju prešli okrem turistov zo Slovenska aj nadšenci z Českej republiky, Anglicka, Nemecka či USA.

„Prešli sme a splnili úlohy, ktoré sme mali počas nášho prechodu. Absolvovali sme celý hrebeň, zastavili sme sa na pamätných miestach SNP a samozrejme za tých sedem dní sme zažili rôzne udalosti, na ktoré budeme spomínať,“ podotkol náčelník organizačného štábu Viliam Longauer s tým, že prechod sa nezaobišiel ani bez menších zranení, či nepriaznivejšieho počasia.

Pochod už tradične organizoval Klub slovenských turistov Baník Špania Dolina. Trasa viedla z Telgártu na Kráľovu hoľu, odtiaľ do Ždiarskeho sedla, na Andrejcovú a do Priehyby, a ďalej na Čertovicu a potom cez Dereše na Chabenec na Prašivú a cez Jelenskú skalu a Dolný Šturec do Španej Doliny. „Našou akciou, peším prechodom hrebeňa Nízkych Tatier za sedem dní, začíname resp. dávame určitý impulz k tomu, aby sa začali spomienkové oslavy SNP,“ podotkol Longauer.

Tradíciu prechodu SNP Nízkymi Tatrami založila v roku 1965 trojica turistov zo Španej Doliny (Ján Donoval, Štefan Bačkor, Viliam Longauer). Prvý ročník sa konal 21. – 26. 9. 1965. Trasa viedla zo Švermova (Telgártu) do Španej Doliny a dokončili ju štyria z 12 turistov. Mapu Nízkych Tatier mali len jednu a slúžila im len po Ďumbier. Mimoriadne zlé počasie rozhodlo o ukončení prechodu ešte pred cieľom a o zostúpení na Trangošku. Štyria turisti sa však rozhodli pokračovať ďalej. Viliam Longauer spolu so Zlatkom Wilhelmerom, Dundom Rajčanom a Jaroslavom Knoppom sa vydali v hustej hmle, daždi a bez mapy na Kosodrevinu a po modrej značke do Krížskeho sedla. Neskoro v noci prišli po sedlo Latiborskej hole. Tam si postavili stany. Zažili tam ale nočné búrkové peklo. Do Španej Doliny prišli neskoro v noci.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM