Správy

Toxické jazerá na Horehroní sú hrozbou: Z čoho majú obavy obyvatelia Predajnej, FOTO

Envirorezort sanáciu gudrónových jám v obci Predajná rieši napriek zrušeniu verejného obstarávania. Čo si o tom myslí starostka?

Ilustračný obrázok k článku Toxické jazerá na Horehroní sú hrozbou: Z čoho majú obavy obyvatelia Predajnej, FOTO
9
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Starostka obce Predajná v okrese Brezno Tatiana Čontofalská verí, že aj napriek zrušeniu verejného obstarávania (VO) na sanáciu gudrónových jám, ktoré patria u nich k dlhoročnej envirozáťaži, sa dotiahne do zdarného konca. Ubezpečil ju o tom v stredu minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO), ktorý zároveň vysvetlil, prečo jeho rezort zrušil VO. Konštatovala to starostka s tým, že obec a ministerstvo spolupracujú.

Diskriminačné podmienky

Gudróny predstavujú odpad vznikajúci pri spracovaní ropy. Jamy nad obcou Predajná vznikali desiatky rokov uskladnením jedovatých látok z výroby olejov v Petrocheme Dubová už v 60. a 70. rokoch 20. storočia. Štátny podnik bol privatizovaný a po rokoch súdnych sporov sa rozhodlo, že za financovanie odstránenia envirozáťaží zodpovedá štát.

Ako zhrnul Budaj, VO na sanáciu toxických jazier v Predajnej z roku 2018 zrušili z dôvodu, že podmienky súťaže boli nastavené diskriminačne a zamedzilo sa tým konkurencieschop­nosti. Minister vyhlási novú súťaž.

Budaj si vie predstaviť, že by sanáciu robili organizácie spadajúce pod ministerstvo, ako sú Vodohospodárska výstavba, Slovenský vodohospodársky podnik či Štátny geologický ústav Dionýza Štúra. Do leta, kým sa preskúmajú možnosti štátnych podnikov, by mohlo byť známe, či envirozáťaž vedia odstrániť vlastnými silami a tiež navrhnuté riešenia. Odborníci z ústavu napríklad spresnia, či priesaky z hrádze znamenajú, že sa rozpadá.

Ďalšie aktuálne správy

Obavy z dažďov

„Mne je jedno, či to bude štátny podnik alebo sa to bude financovať z eurofondov, len nech už konečne tieto toxické ‚čierne oči‘ zmiznú. Som starostkou 23 rokov a ešte stále zostávam optimistkou,“ zdôraznila Čontofalská s tým, že ak prídu prívalové dažde, hladina pracuje, stúpa a ľudia v dedine sa obávajú následkov.

Zároveň informovala o projekte samosprávy na ochranu pretečenia gudrónových jazier, na ktorý žiada podporu ministerstva. „Na ochrane pred rizikami pretečenia sa budú podieľať experti štátnych vodohospodárskych podnikov v pôsobnosti ministerstva,“ dodal Budaj.

Zábery gudrónových jám si môžete pozrieť na záberoch v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskobystrického kraja

V OBRAZOCH: Gudrónové jamy sú ekologickou hrozbou na Horehroní
9
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM