Eliška Šándorová Rôzne

Tradičné Čipkárskô rozvonia región a otvorí letnú sezónu

Oblastné organizácie cestovného ruchu Región Horehronie a Stredné Slovensko pripravili skvelý štart otvorenia letnej sezóny s tradičnou pochúťkou.

Ilustračný obrázok k článku Tradičné Čipkárskô rozvonia región a otvorí letnú sezónu
Zdroj: TASR

Už 19. ročník súťaže vo varení „Čipkárskô 2018“ s bohatým kultúrnym programom zároveň Otvorí Letnú sezónu 2018 na Horehroní a Strednom Slovenku počas tlačovej konferencie v Kúpeloch Brusno s krstom mapy Nízkych Tatier od vydavateľstba VKÚ pri príležitosti 70. výročia VKÚ.

Jednoduchý, sýty a najmä chutný – tak by sa dal charakterizovať čipkársky guláš, ktorý naši prastarí rodičia dôverne poznali. Ide o typické jedlo našich predkov, ktoré pochádza priamo zo stredoslovenského regiónu. Ak ste ho ešte neochutnali, jeho porciu si môžete dopriať v reštaurácii hotela Brusno po celý rok.

Čo je to Čipkárskô?

„Čipkárskô“ je jedlo.Toto jedlo varili predkovia, ktorí obchodovali s tovarom a hlavne s čipkami, ktoré nakupovali na Starých Horách a v Španej Doline. Presun na jednotlivé trhoviská absolvovali na vozoch ťahaných koňmi a to po celej Európe. Aby si ušetrili čas, obyčajne zavesili tzv. mašinu vzadu na voz a jedlo varili priamo na voze počas jazdy.

Keď jedlo uvarili zastavili a najedli. Najprv jedli husté to znamená vybrali dierovanou varechou mäso – hovädzie, zeleninu, zemiaky a cestovinu zvanú trhance, dochutili to čiernym korením a soľou a potom jedli polievku.

Súčasťou programu v Kúpeľoch Brusno bude prezentácia letných produktov cestovného ruchu na rok 2018, krst turistickej mapy VKÚ Nízke Tatry – Chopok – Slávnostne mapu pokrstí primátor mesta Brezna Tomáš Abel za sprievodu Mužskej speváckej skupiny Krnohári.

O 10:00 hod. Čipkárske námestie v Brusne – Čipkárskô 2018, 11:00 hod. Organizovaný výlet aj s dopravou – Splav rieky Hron. Celý program podujatia aj s podrobnosťami nájdete TU.

Zdroj: horehronie.net, ilustračné foto

V OBRAZOCH: Čipkárskô v Brusne
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM