Kristína Kožiaková Kultúra Kultúra

Tradičný recept na najlepší hugánsky chlebík: Gazdinky, toto zvládnete aj doma! FOTO

V dnešnej dobe sme zvyknutí, že máme v supermarketoch obrovský výber. Chlieb má nielen rôzne chute ale aj tvary. My sme sa však dostali k receptu, podľa ktorého si napečiete pravý hugánsky chlebík aj doma. Zvládnete to?

Ilustračný obrázok k článku Tradičný recept na najlepší hugánsky chlebík: Gazdinky, toto zvládnete aj doma! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Klaster Horehronie v spolupráci s Infocentrom Ďumbier sa postarali opäť raz o vydarenú akciu. Konala sa v priestoroch kaštieľa na Bujakove. Sálu zaplnili turisti, ktorí si prišli spríjemniť chvíle na dovolenke.

„Snehu nám príroda tento rok nenadelila až tak veľa a dovolenkári mali čoraz väčší záujem o sprievodné aktivity a nové zážitky. Preto sme zorganizovali výlety, ktoré boli zamerané na horehronský folklór a tradície,“ prezradila nám Lenka Akurátna Špiriaková z Infocentra Ďumbier.

Ľudia boli podľa jej slov spokojní. „Radosť bola vzájomná, usmiate tváre turistov hovorili o tom, že sú nadšení. My sme boli šťastní, že im môžeme odovzdať zo srdca kus bohatstva po našich predkoch.“

Okrem školy hry na drumbľu a pletenia zápästkov sa všetci prítomní učili koleso a dupáky zo Šumiaca. Atmosféru dotvárali heligonkári a deti z detského folklórneho súboru Klások z Mýta pod Ďumbierom. Čerešničkou na torte bol tajný recept na chutný hugánsky chlebík. Turisti mali možnosť si tento chlieb vymiesiť, upiecť aj vychutnať.

Tak ako milé gazdinky, trúfnete si upiecť túto dobrotu doma?

1kg hladkej múky

1 kocka droždia

3 kávové lyžičky soli

kus rasce

0,5 l vody

3 stredné zemiaky

Vo vlažnej vode so štipkou soli necháme vykysnúť kvások a prilejeme ho do preosiatej múky, pridáme soľ a rascu. Zemiaky uvaríme, nastrúhame a zapracujeme do cesta. Po vymiesení vytvarujeme bochník a položíme ho na pomúčený plech. Vo vyhriatej rúre pečieme 40 min pri 170°C. Po dopečení potrieme hotový chlebík vodou.

Môže vás zaujímať:

Fitnesska Ivka (29) z Brezna radí: Ako po sviatkoch do svojich obľúbených nohavíc, a pritom sa nevzdať ani segedínu?

Nemohli sa už dlhšie prizerať na ten bordel: Vyhrnuli rukávy a… Nevyzerá to lepšie? FOTO

Tancovačka aj pravý hugánsky chlebík: To všetko na Bujakove
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM