Katarína Oravská Samospráva

Údržba verejnej zelene v Brezne: Kosenie trávnatých plôch začalo

Mesto štartuje kosbu pravidelne koncom apríla. Údržba mestskej zelene však nie je len o pokosení. Pozostáva aj z hrabania, výsadby, polievania a celkovej starostlivosti o kvety a dreviny.

Ilustračný obrázok k článku Údržba verejnej zelene v Brezne: Kosenie trávnatých plôch začalo
Zdroj: TASR

Všetky práce zabezpečujú Technické služby Brezno. „S kosením trávnatých plôch v Brezne začíname každoročne koncom apríla. Každý rok sú podmienky kosenia iné. Závisia od počasia, poveternostných podmienok a dĺžky zimnej sezóny,“ povedal Tomáš Gaboň, riaditeľ Technických služieb Brezno.

Najskôr mestské časti, potom sídliská

Nie je prekvapením, že mesto zahajuje kosenie v centre. „Začíname kosiť na Námestí M. R. Štefánika, ulice ČSA, Švermova, Rázusova. Postupne kosíme ostatné časti mesta, sídliská, vrátane 3 cintorínov,“ spresnil Gaboň. Kosením sa starostlivosť o mestskú zeleň zďaleka nekončí. „Celková činnosť na úseku údržby verejnej zelene zahŕňa: kosenie trávnatých plôch, hrabanie, odvoz; výsadbu cibuliek a následne letničiek; údržbu trvalkových záhonov; výsadbu, orezávanie, výrub drevín; hrabanie lístia, jeho odvoz; polievanie a spracovanie všetkého záhradného biologického odpadu v kompostárni,“ vysvetlil Gaboň.

Rozpočet na údržbu zelene je viac ako 60 tisíc eur

Všetky práce týkajúce sa údržby verejnej zelene realizujú pre mesto pracovníci technických služieb. „Ročne táto činnosť vyžaduje okolo 65.000 €. V tom je zahrnutá aj prevádzka, údržba a náhradné diely na kosačky,“ uviedol riaditeľ TS Brezno, Tomáš Gaboň.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM