Katarína Oravská Kultúra

Unikátne dobové zábery: Lyžovačka na Ďumbieri pred 75 rokmi

Vďaka modernej technike je dnes amatérskym fotografom každý a zvečniť si môžeme vskutku akýkoľvek okamžik. Kedysi to však nebolo možné a preto sú dobové zábery vzácne a zaujímavé.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne dobové zábery: Lyžovačka na Ďumbieri pred 75 rokmi
Zdroj: TASR

(Ne)zabudnuté fotografie je názov zaujímavej výstavy, na ktorú sa budeme môcť pozrieť už onedlho. Unikátne zábery Cyrila Pavúka sú z prelomu 30. a 40. rokov 20. storočia.

„Autor sa venoval žánrovej, ale aj reportážnej fotografii, zachytával veľmi rád prírodu, najmä s jej obyvateľmi. Jeho fotografie dnes už majú historicko-dokumentárny charakter,“ povedala Hana Peterajová z Horehronského múzea Brezno.

Fotografie pochádzajú zo súkromného archívu rodiny Pavúkovcov. Autor fotografií Cyril Pavúk sa narodil v roku 1908 vo Vojvodine. Pochádzal z chudobnej drevorubačskej obce Svätý Ondrej. Pracoval napríklad aj ako predavač. Jeho vášňou sa stalo fotografovanie. A čo mal amatérsky fotograf spoločné s Breznom? Ako prezradila Peterajová, v roku 1935 sa oženil s Brezniankou Annou Čížovou, dcérou miestneho liehovarníka a tak hoci žili v Bratislave, na jeho fotografie sa dostalo aj naše mesto a jeho okolie. Chodievali sa napríklad lyžovať na Ďumbier či Chopok. A tieto fotky s lyžovačiek spred 75 rokmi uvidíme na výstave a mnoho ďalších. Fotografie tiež zachytávajú napríklad zaujímavé dobové oblečenie.

Vernisáž výstavy sa bude konať v piatok 6. februára Meštianskom dome na námestí o 16:00. Výstava potrvá do 13. marca.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM