Kristína Kožiaková Rôzne

Unikátne VIDEO z breznianskeho revolučného námestia: Nech žijú študenti! Ozývalo sa vtedy jednohlasne

Už o pár dní si pripomenieme 26. výročie Nežnej revolúcie. Prinášame vám video priamo z Breznianskeho námestia, na ktorom sa konalo protestné zhromaždenie. Spoznáte sa na ňom?

Ilustračný obrázok k článku Unikátne VIDEO z breznianskeho revolučného námestia: Nech žijú študenti! Ozývalo sa vtedy jednohlasne
Zdroj: YouTube.com

Poďte sa nami! poďte s nami! Nech žijú študenti! V jednote je sila! Skanduje dav na Breznianskom námestí. Neskôr odznie aj česká a slovenská hymna. Zhromaždenie na námestí bolo vyjadrením podpory štrajku mládeže aj celej spoločnosti, ako reakcia na manifestáciu študentov v Prahe.

Od 1. novembra kedy sa konala v Prahe pokojná manifestácia študentov, proti ktorej brutálne zasiahli bezpečnosť a armáda bola v Československu napätá situácia, ktorá vyvrcholila v piatok, 24. novembra. V mnohých mestách sa konali masové mítingy študentov, hercov a iných občanov. „Tieto udalosti mali vplyv i na občanov nášho mesta,“ píše sa v breznianskej kronike vtedajších udalostí.

26.november – Funkcionári Mestského národného výboru (MsNV) zvolali mimoriadne zasadnutie rady V tom čase sa na námestí schádzali ľudia, vytvárali skupinky, chodili po uliciach a sídliskách a vyzývali občanov, aby vyjadrili svoj postoj k súčasnému stavu v spoločnosti účasťou na generálnom štrajku, ktorý iniciatíva Občianske fórum a Verejnosť proti násiliu a študenti vyhlásili na pondelok, 27. novembra.

27.november – Iniciatíva Občianske fórum a Verejnosť proti násiliu spolu s vysokoškolákmi vyzvali občanov, aby svoj postoj k nahromadeným spoločenským a politickým problémom vyjadrili účasťou na generálnom štrajku.

29.november – V Závodnom klube ROH sa konala ustanovujúca schôdza koordinačného výboru Verejnosti proti násiliu v Brezne, ktorý sa rozhodol formou organizovania manifestačných zhromaždení a dialógov zameraných na určité oblasti spoločenského a hospodárskeho života nášho mesta riešiť problémy a hľadať východiská a riešenia zo súčasnej situácie.

2.december – Do Brezna prišiel náš rodák herec Ladislav Chudík, aby vysvetlil stanoviská hercov a priblížil situáciu iných miest.

4.december – Manifestačné zhromaždenie organizované koordinačným výborom VPN. Podľa Ústavy ČSSR nastali zásadné štrukturálne zmeny aj v mestskej organizácii KSS. Mestský výbor KSS definitívne ukončil svoju činnosť, keď členovia mestského výboru odovzdali pečiatku do trezoru MsNV.

Môže vás zaujímať:

Mliečny bar, Veľká obuv…5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Brezne

Nežná revolúcia v Brezne.
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM