Správy

Unikátny mangeľ na konský pohon v Brezne obnovujú takmer za 40-tisíc eur, FOTO

Národná kultúrna pamiatka Horehronského múzea v Brezne - mangeľ na konský pohon - sa dočkala obnovy.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny mangeľ na konský pohon v Brezne obnovujú takmer za 40-tisíc eur, FOTO
3
Galéria
Zdroj: BBSK

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) do renovácie unikátneho technického zariadenia z prvej polovice 19. storočia, ktoré slúžilo na konečnú úpravu tkanín a je jediným svojho druhu na Slovensku, investuje takmer 40-tisíc eur.

Práce majú byť ukončené do konca októbra. TASR o tom v utorok informovala Marcela Glevická, vedúca oddelenia styku s verejnosťou Úradu BBSK v Banskej Bystrici.

„Na prvý pohľad ničím zaujímavý objekt je reprezentantom uličnej zástavby, spôsobu bývania Brezňanov a zostal v štruktúre a členení tak, ako ho využívala rodina, ktorá sa okrem hospodárenia venovala i remeslu. Dom pochádza pravdepodobne z roku 1763 a dodnes sa v ňom zachovali pôvodné prvky, medziiným aj unikátna pamiatka, jediná svojho druhu na Slovensku,“ priblížila Ivica Krištofová z breznianske­ho múzea.

Mangľovňu s najväčšou „žehličkou“ na Slovensku – dreveným mangľom na konský pohon, robí výnimočným ani nie tak veľkosť, ale skôr to, že stojí na pôvodnom mieste a dodnes sa zachovala jeho funkčnosť.

Unikátny dom

Predpokladalo sa, že mangeľ postavili v prvej polovici 19. storočia. Odborný posudok spresnil vek dubového dreva použitého na výrobu valcovacej dosky na rok 1828. Všetky časti zariadenia sú zachované.

Posledné výmeny drevených prvkov a ozubených kolies mal realizovať v medzivojnovom období Vojtech Roštár, syn pôvodného majiteľa, ktorý prevádzkoval v dome do roku 1920 aj modrotlačovú dielňu.

„V kraji máme veľa pamiatok, ktoré v prvom rade hovoria o pôvodných tradíciách, o tom, ako naši predkovia žili, ako boli podnikaví a vynaliezaví. Veľmi rád som sa dozvedel históriu tohto unikátneho domu a verím, že rovnako ako mňa pritiahne aj návštevníkov múzea,“ reagoval predseda BBSK Ján Lunter.

Mangeľ v Brezne
3
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM