Katarína Oravská Rôzne

Unikátny projekt letnej školy OBRAZOM: Deti si takto vyskúšali vyučovanie nanečisto

Na breznianskej škole už šesť rokov funguje originálnej projekt – Letná škola predškoláka. Deti sa počas nej hravou formou zoznámia so školským prostredím. Dopyt po službne pritom každým rokom stúpa. A čo hovoria na letnú školu deti?

Ilustračný obrázok k článku Unikátny projekt letnej školy OBRAZOM: Deti si takto vyskúšali vyučovanie nanečisto
Foto: Katarína Oravská

Na Základnej škole s materskou školou Karola Rapoša v Brezne už niekoľko rokov úspešne funguje ojedinelý projekt Letná škola predškoláka. Nápad skrsol v hlave riaditeľky školy Danky Jarabovej. „Hlavným cieľom bolo oboznámiť budúcich prváčikov so školským prostredím ešte pred nástupom do školy. Každoročne sme sa totiž stretávali u pár detí s plačom v prvý školský deň.“

Tento rok absolvovalo letnú školu štyridsiatka predškolákov, čo je zatiaľ najviac detí zo všetkých ročníkov. „Tento ročník bol už šiesty. Začínali sme so šestnástimi deťmi a postupne každým rokom počet prihlásených predškolákov rastie,“ priblížila zástupkyňa Eva Skačanová.

Predškoláci navštevovali letnú školu počas jedného týždňa. Boli sme sa na nich pozrieť v ich posledný deň. V triede nás privítala dobrá nálada a úsmevy. Po týždni v letnej škole nebolo už ani stopy po žiali za rodičmi. Na otázku, či sa im páči v letnej škole zaznela jednoznačná zborová odpoveď: „Áno“. „Mne sa páči interaktívna tabuľa,“ povedal Filipko. „Nám sa páči pani učiteľka,“ zhodli sa Klaudinka so Sebkom. „Mne sa páči, ako tu stále pracujeme a páči sa mi ešte aj ako nás fotíte,“ priznala Dominika. „Mne sa páči celá škola,“ vyhlásil Kubko.

„V škole je dobre. Mám tu kamarátov. Najviac sa mi páčia počítače,“ povedala budúca žiačka Bianka. Kamošky Dominiku a Emku zaujalo kreslenie a pozeranie rozprávok o krtkovi. „Naučili sme sa kresliť psíka,“ ukazuje nám Dominika na obrazovke psíka s obojkom z kvietkov. „Ja som ho pomáhala vyfarbiť a povyberala som aj pár kvietkov,“ dopĺňa Emka.

Počas letnej školy vedú deti kvalifikovaní učitelia. „Každý deň je tematicky zameraný a strieda sa počas neho päť rôznych aktivít,“ uviedla Skačanová. Deti tak hravou formou získali prvý kontakt s angličtinou, matematikou, či počítačmi. Taktiež pozorovali prírodu, kreslili, spievali či športovali. Všetko si pritom zaznamenávali do zošita. Na konci dostal každý certifikát o absolvovaní Letnej školy predškoláka.

Letná škola predškoláka
1
Galéria
Unikátny projekt letnej školy
39
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM