Katarína Oravská Rôzne

Utajená letecká katastrofa: Dôstojníci sa dočkali pamätníka len nedávno

Vyhasnuté ľudské životy, o ktorých takmer nikto nevedel. Tragédia sa odohrala v našom okrese. Obyvatelia obce aj očití svedkovia sa pravdu dozvedeli až oveľa neskôr.

Ilustračný obrázok k článku Utajená letecká katastrofa: Dôstojníci sa dočkali pamätníka len nedávno
Zdroj: TASR

Hoci od jednej z najväčších povojnových leteckých katastrof v bývalom Československu uplynulo už 58 rokov, jej obete, 21 dôstojníkov vtedajšej Československej ľudovej armády (ČSĽA) sa dočkalo dôstojného pietneho miesta len pred tromi rokmi. V Lome nad Rimavicou (okr. Brezno), kde k tragédii došlo, stojí žulový pamätník s menami vojakov a kríž.

Leteckú katastrofu tajili

Lietadlo D¬47 s dôstojníkmi na palube sa zrútilo počas obrovskej búrky na pole v Lome nad Rimavicou 3. júla 1956, krátko po 15.00 h. Vojaci leteli z Prahy do Prešova plniť si pracovné povinnosti. Neprežil nikto.

Vtedajší režim tajil akékoľvek informácie o leteckej katastrofe. Aj obyvatelia Lomu, ktorí boli očití svedkovia, sa pravdu dozvedeli až po 50 rokoch, keď uplynul čas pre odtajnenie vojenských informácií o udalosti. Podľa starostu obce Vladimíra Vetráka si pamätali len prelomený trup lietadla, ktorý vyryl do zeme veľký kráter a rozmetané telá vojakov po poli. K miestu nehody sa nesmel nikto priblížiť. Miestni dlho špekulovali, že mohlo ísť o atentát, ak dôstojníci boli nepohodlní pre vtedajší režim.

Pietne miesto

Vďaka zdĺhavému úsiliu starostu Vetráka a ďalším zanietencom sa podarilo získať nielen vyšetrovaciu správu o nehode a ďalšie informácie o utajovanej katastrofe, ale v roku 2011 aj odhaliť pamätník, osadiť kríž a informačnú tabuľu. Z nej sa ľudia dozvedia, čo sa v osudný deň stalo. Sú na nej aj dobové fotografie.

Ako hovorí samostatná referentka Obecného úradu v Lome nad Rimavicou Katarína Chovancová, odvtedy sa tam vždy v júli koná pietna spomienka. „V tomto roku bola koncom júla, organizovali sme ju spoločne s ministerstvom obrany. Bola tu nastúpená čestná stráž, uskutočnil sa aj prelet stíhačky a za obete bola odslúžená svätá omša. Prišlo okolo 70 ľudí aj z okolitých dedín,“ dodáva.

Podľa Chovancovej by pietne miesto radi ešte viac skultúrnili a chceli by tam osadiť lavičky. Na tie však malá obec nemá peniaze. Miesto často navštevujú turisti zo Slovenska i Česka.

Tri silné búrky

Oficiálne informácie o leteckej katastrofe v Lome nad Rimavicou sú dostupné na webovej stránke ministerstva obrany.

„Havarované lietadlo D-47 patrilo prvej letke dopravného leteckého pluku. Počas celej cesty posádka dodržiavala vopred určený letový plán aj výšku 3000 metrov, hoci let mierne narúšali mraky. Let prebiehal v poriadku až do 15.09 h. Posádka vtedy nahlásila dispečerskému stanovisku Zvolen posledné údaje. O minútu ešte žiadala zameranie z goniometra Zvolen, ktoré okamžite dostala. Následne sa lietadlo pod ostrým uhlom zrútilo. Pri obrovskej explózii bol stroj rozmetaný na kusy a všetky osoby na palube boli na mieste mŕtve. Vyšetrovanie sa začalo ešte v ten deň vo večerných hodinách.“

Ako sa ďalej uvádza, podľa záverov vyšetrovania nehodu spôsobili tri silné búrky, ktoré sa spojili v mieste preletu. Silný náraz vetra poškodil krídla a lietadlo sa stalo neovládateľné. Chybu urobil pozemný personál, keď pilotov neinformoval o blízkej búrke v smere letu a nenariadil im vyhnúť sa jej. Časť viny podľa vyšetrovania ide na vrub aj posádke, ktorá informácie o počasí nežiadala. Jeden z vinníkov nehody bol potrestaný výstrahou od nadriadeného generála, ďalší dostal päť dní väzenia na hlavnej strážnici.

Foto: odhalenie pamätníka

LOM NAD RIMAVICOU: Vo štvrtok sa bude konať pietna spomienka obetiam 50 rokov ut
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM