Jakub Forgács Samospráva

Už to iskrí, bude súboj: Maňka vyzval Kaníka na duel, ten výzvu prijal!

Súčasný šéf Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimír Maňka (Smer-SD), ktorý chce v blížiacich sa voľbách obhájiť svoju funkciu, vyzval svojho protikandidáta Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) na diskusný duel. Vyčíta mu, že ako kandidát na predsedu kraja klame a zavádza.

Ilustračný obrázok k článku Už to iskrí, bude súboj: Maňka vyzval Kaníka na duel, ten výzvu prijal!
Zdroj: TASR

Kaník výzvu prijíma, za Maňkovými obvineniami vidí strach z pravdy. „Používanie lží, zavádzajúcich informácií a klamstiev zo strany Ľudovíta Kaníka sa neustále stupňuje. Včera začal šíriť ďalšiu z jeho lží, na ktorú musím reagovať, aby občania nášho regiónu vedeli, aká je skutočná pravda. Ľudovít Kaník bojuje neférovými zbraňami, ktoré ja vo svojej výbave nemám,“ napísal v otvorenom liste Maňka.

Vzájomná kritika oboch protikandidátov

Kaník v pondelok na tlačovej konferencii vyzval aktuálneho predsedu kraja Maňku, aby zastavil verejné obstarávania za takmer 900 000 eur na nové strategické materiály, deväť dokumentov „pochybného účelu a naplnenia“, ktoré by mali slúžiť na rozvoj vyššieho územného celku. Kaník uviedol, že je šokujúce, keď Maňka štyri mesiace pred voľbami zadá za mnoho tisíc eur obstarávanie rôznych dokumentov. „Čo robil štyri roky? Čo robili jeho ľudia, ktorí sú za to platení, ktorí pracujú na župe? Prečo teraz, štyri mesiace pred voľbami, sa musia pýtať externých firiem, akým spôsobom sa má táto župa rozvíjať?“ uviedol Kaník.

Maňka svojho protikandidáta kritizuje tiež za to, že sľubuje veci, za ktoré samosprávny kraj ani nezodpovedá a ktoré predseda samosprávneho kraja nemôže nikdy splniť. Taktiež podľa neho znevažuje prácu celého tímu zamestnancov a poslancov samosprávneho kra­ja.

Duel by sa mal uskutočniť 26. septembra

Protikandidátovi Maňka podľa vlastných slov ponúka najčestnejšiu formu – súboj. Diskusný duel dvoch kandidátov by mal moderovať nestranný moderátor, Maňka chce prizvať verejnosť aj novinárov. Ak Kaník výzvu príjme, debata by sa mala uskutočniť 26. septembra o 10.00 h v priestoroch Akadémie umení v Banskej Bystrici. „S radosťou prijímam. A na obvinenia hovorím, že sa bojí pravdy,“ reagoval Kaník.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov (VÚC) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 9. novembra. V krajoch, v ktorých ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov, bude druhé kolo volieb. Malo by sa konať v sobotu 23. novembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM