Jakub Forgács Správy

V Banskobystrickom kraji platí niekoľko VÝSTRAH: Kedy a kde hrozia aj povodne?

Meteorológovia vydali výstrahy pre všetky okresy Banskobystrického kraja. Týkajú sa dažďa aj povodní.

Ilustračný obrázok k článku V Banskobystrickom kraji platí niekoľko VÝSTRAH: Kedy a kde hrozia aj povodne?
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Vo viacerých okresoch Banskobystrického kraja sa v najbližších hodinách očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 20 – 60 mm. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Výstrahy 2. stupňa

Meteorológovia vydali výstrahy 2. stupňa pred dažďom, ktoré platia v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Žarnovica a Žiar nad Hronom do piatka 06.00 hod. a v okresoch Banská Štiavnica, Krupina a Zvolen do piatka 00.00 hod. Tu môže byť navyše spôsobený aj búrkovou činnosťou.

„Vzhľadom aj na hydrologickú situáciu tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ uvádza SHMÚ so slovami, že predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Aj v ďalších okresoch

Výstrahy 1. stupňa však do piatka 00.00 hod. platia aj v okresoch Detva, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš.

V spomínaných okresoch sa podľa slov meteorológov miestami očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 20 – 40 mm. „Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ dodáva SHMÚ.

Ďalšie aktuálne správy

Kraj ohrozený povodňami

V súvislosti s dažďom varujú meteorológovia do piatka 7.00 hod. všetky okres Banskobystrického kraja aj výstrahami pred povodňou z trvalého dažďa, pričom v okresoch Žarnovica a Žiar nad Hronom ide až o výstrahy 2. stupňa.

„Vzhľadom na očakávaný trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ dodáva SHMÚ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskobystrického kraja

Daždivé počasie
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM