Rôzne

V Brezne bude stavanie mája i mimoriadna jazda historickým vlakom

Pracovný týždeň bude o deň kratší. Na prelome mesiacov si aj Brezno pripomenie tradičné stavanie mája.

Ilustračný obrázok k článku V Brezne bude stavanie mája i mimoriadna jazda historickým vlakom
18
Galéria
Zdroj: Katarína Oravská

Máje boli známe už v období staroveku. Ľudia dávali pred svoje domy ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Máj symbolizoval víťazstvo jari nad zimou, poľnohospodárom mala májová zeleň zase priniesť dobrú úrodu.

Od 15. storočia sa máje stavali už aj v strednej Európe. Tradičná ľudová slávnosť spojená s kultúrnym programom je pripravená aj na Horehroní.

V utorok 30. apríla o 14.30 hod. – ukážky lesnej pedagogiky vystrieda podvečer slávnosť na Námestí gen. M. R. Štefánika, Brezno 17:00 hod.

Otvorenie sezóny

Streda 1. máj je deň otvorenia už 28. sezóny ČHŽ a 17. sezóny Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline. Tento deň bude opäť vypravený mimoriadny historický vlak Klubu historickej techniky Zvolen a Železničného múzea SR na trase Zvolen – Brezno a späť (trať ČHŽ do Hronca je žiaľ už z technických dôvodov nezjazdná).

Z Brezna do Čierneho Balogu a späť bude zabezpečený prípoj autobusmi SAD. Vo Vydrovskej doline organizujú Lesy Slovenskej republiky kultúrny program.

Mimoriadne historické vlaky nečakajú na žiadne prípoje, návštevníkov ČHŽ vlak čaká do svojho plánovaného odchodu z Brezna 15:53 hod. Viac o doprave a odchodov vlakov sa dozviete TU.

Cesta do skanzenu

Slávnostné otvorenie XVII. sezóny vo Vydrovskej doline sa uskutoční v stredu 1. mája v Čiernom Balogu o 12:00 hod. Na pódiu sa vystrieda DFS Zornička zo Zvolena a Country skupina Vodopád. Svoje sokoliarske umenie predstavia sokoliari zo ZŠ Štiavnické Bane.

Samozrejme, nebude chýbať ČHŽ – cesta do lesníckeho skanzenu, predstaví sa SCHK Dobšiná so svojim chovom koní Norika muránskeho typu a budete sa môcť previesť aj konským záprahom.

Ako vplýva komunikácia na zdravie človeka? Prezradí vám to odborníčka Antónia Krzemieňová vo štvrtok 2. mája v Mestskej knižnici o 16:30 hod.

74. Výročie dňa víťazstva nad fašizmom – Spomienkové zhromaždenie, pietny akt sa uskutoční v piatok 3. mája o 11:00 hod na Námestí gen. M. R. Štefánika, Brezno.

Ilustračné foto, archív

Stavanie mája v Brezne
18
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM