Samospráva

V Brezne dočasne pozastavili výrub drevín. Verejnosti sa nepáčil rapídny úbytok zelene

Na základe sťažností obyvateľov vydal brezniansky primátor v polovici marca dočasný zákaz výrubu stromov v meste. Aj napriek tomu, že všetky zásahy považuje za odôvodnené, nariadil zintenzívnenie náhradnej výsadby.

Ilustračný obrázok k článku V Brezne dočasne pozastavili výrub drevín. Verejnosti sa nepáčil rapídny úbytok zelene
Zdroj: Mesto Brezno

Všetky žiadosti občanov na odstránenie nežiaducich stromov z verejných priestranstiev preverujú odborní zamestnanci mesta individuálne a to priamo v teréne, kde vyhodnocujú opodstatnenosť takejto požiadavky.

Ako uviedol Peter Tichý z odboru investícií, životného prostredia a stavebného poriadku, súhlas na výrub môžu vydať len po posúdení ekologických a estetických funkcií dreviny a vplyvov na zdravie človeka.

Mesto navyše v prípade výrubu stromov pred bytovými domami pred časom sprísnilo podmienky a stanovilo, že na jeho realizáciu je nutná zhoda minimálne dvojtretinovej väčšiny všetkých vlastníkov bytov danej bytovky. Prax totiž ukázala, že aj keď časť obyvateľov požiadala o odstránenie drevín spred spoločného paneláku, druhá s ich iniciatívou nielenže nesúhlasila, ale často o nej ani nevedela.

Starostlivosť o zeleň bola zanedbávaná

Keďže sa v poslednom období množili podnety občanov na z ich pohľadu neadekvátne zásahy do mestskej zelene, počas uplynulého týždňa situáciu sám preveril primátor Brezna Tomáš Abel.

„Uvedené som si prešiel s odborným zamestnancom a architektkou mesta a mám za to, že Technické služby postupovali v zmysle právnych predpisov a všetky výruby boli realizované na základe riadne odôvodnených rozhodnutí,“ zdôraznil Abel a zároveň dodal, že starostlivosť o mestskú vegetáciu bola dlhodobo zanedbávaná, v dôsledku čoho sú dnes potrebné aj radikálnejšie riešenia.

„Naposledy napríklad vŕba na Krčulovej ulici bola značne preschnutá a roky devastovala kanalizáciu. Zadokumentovaný je aj prípad, keď spadol na chodník vedľa pani z priľahlého bytu konár s priemerom, ktorý by ju zabil. Často tiež dochádza k devastovaniu sietí a základov bytových domov, čo stojí vlastníkov a mesto desaťtisíce eur,“ povedal primátor. Napriek tomu výrub stromov dočasne pozastavil.

Zintenzívnia náhradnú výsadbu

Technické služby v aktuálnej sezóne spílili 131 drevín, vysadili viac ako 40 a za zvyšné uhradili spoločenskú hodnotu vo výške približne 100 tisíc eur. Tento stav vysvetľuje šéf breznianskych techničiarov Lukáš Jeremiáš: „Niekde nie je možná náhradná výsadba, hlavne v súvislosti s plánovanými investičnými akciami, takže v tom prípade je z financií za výrub realizovaná výsadba v iných lokalitách.“

Dochádza k nej v jarných a jesenných mesiacoch, pričom podľa slov Petra Tichého sa zameriava predovšetkým na odrody a kultivary, ktoré v budúcnosti nebudú dosahovať také veľké biometrické rozmery, ako je to v prípade súčasnej mestskej zelene.

Na zintenzívnenie náhradnej výsadby a nákup približne 200 kusov nových drevín dal pokyn aj brezniansky primátor. „Naším cieľom je zelené mesto, avšak nestrácajme pri tom zdravý rozum a to, čo jednoducho musí byť ošetrené alebo nahradené, treba citlivo zvážiť a následne urobiť,“ uzavrel Abel.

Drevo z vyrúbaných stromov pritom nevyjde nazmar, Technické služby ho vedia racionálne zužitkovať napríklad na výrobu lavičiek, odrážok, boxov na posypový materiál či ako stavebné rezivo. Konáre zase zoštiepkujú a použijú ako kompost pri výsadbe novej zelene.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM