Kristína Kožiaková Samospráva

V Brezne padne vyše 150 stromov: Vieme, čo je za tým...

V meste bude menej stromov. Konkrétne o 153 kusov, číslo ešte nemusí byť konečné. Pozrite, čo rozhodlo.

Ilustračný obrázok k článku V Brezne padne vyše 150 stromov: Vieme, čo je za tým...
Zdroj: Dnes24.sk

Zamestnanci Technických služieb Brezno nezaháľajú ani v období vegetačného pokoja. Popri pravidelnej zimnej údržbe ciest a chodníkov v správe mesta im do zoznamu aktuálnych priorít pribudol aj výrub drevín. Dlhodobé sťažnosti ohľadom stromov, ktoré občanom tienia či v niektorých prípadoch dokonca poškodzujú kanalizáciu, prípojky vody a plynu alebo fasády bytových domov vyhodnotila miestna samospráva ako opodstatnené.

Podľa slov Slavomíra Pôbiša z útvaru primátora, mesto takto reaguje na početné podnety zo všetkých častí Brezna a rozhodlo sa podať svojim občanom pomocnú ruku.

O výrub stromov je záujem

Momentálne máme vydané dve rozhodnutia na výrub celkovo 153 kusov drevín, jedno z nich sme už začali realizovať a vyrúbali sme prvých približne 50 kusov. Od obyvateľov breznianskych ulíc neustále prichádzajú ďalšie žiadosti. V najbližšom období ich skompletizujeme a podáme žiadosť o povolenie na výrub, aby sme vyšli v ústrety čo najväčšiemu počtu občanov. Tento postup budeme opakovať vždy dvakrát ročne,“ prezradil riaditeľ Technických služieb Ján Lukáč.

Obyvatelia sa s požiadavkou o výrub drevín môžu obracať na svojho správcu bytov.„Správca požiadavku vlastníkov o výrub prerokuje na schôdzi vlastníkov bytov a uznesenia o schválení požiadaviek správca predloží Technickým službám mesta Brezna. Technické služby požiadajú mesto o povolenie na výrub a po odsúhlasení spracujú cenovú ponuku na odstránenie jednotlivých drevín a informujú o nej správcu. Správca zabezpečí súhlas s predloženou cenovou ponukou,“ dopĺňa predseda Stavebného bytového družstva Brezno Ján Ďurkovič.

Znížená cena

Väčšina Brezňanov veľmi privítala, že tá sa oproti minulosti výrazne znížila a predstavuje iba zhruba tretinu pôvodných nákladov. Do cenovej kalkulácie sa zarátavajú priame náklady technických služieb na výrub, vrátane použitej techniky, odvoz dreva a konárov a tiež kompletné vyčistenie miesta.

Od tejto ceny sa odpočíta hodnota drevnej hmoty. Do nákladov pre občanov mesta sa naopak nezapočítava spoločenská hodnota drevín, náklady na náhradnú výsadbu ako aj starostlivosť o nové dreviny.

„Tieto náklady na seba prevzali technické služby. Mesto tým síce na seba prenieslo určité finančné bremeno, ale v záujme skvalitnenia služieb poskytovaných samosprávou to vnímame ako dobrý a ústretový krok voči Brezňanom,“ objasňuje na záver dôvod zámeru primátor Mesta Brezno Tomáš Abel.

Môže vás zaujímať:

Tomáš Abel EXKLUZÍVNE: Moc vnímam ako prostriedok, ktorým mám pomáhať ľuďom, no nie vždy chutí…

Rozpočtové plány breznianskej radnice: TOTO sú najväčšie plánované investície budúceho roka!

Foto: Mesto Brezno

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM