Kultúra Rôzne

V Brezne sa uskutoční festival dychových hudieb zameraný na mladé talenty

Sobota isto poteší milovníkov dychovej hudby. Na námestí sa po prvýkrát uskutoční festival s názvom Mladé talenty v Brezne, počas ktorého vystúpi päť orchestrov zo Slovenska aj zo zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku V Brezne sa uskutoční festival dychových hudieb zameraný na mladé talenty
Zdroj: Mesto Brezno

Ste milovníkom dychovej hudby? Ak áno, potešíme vás. V sobotu 8. septembra od 13.30 sa na námestí uskutoční jednodňový festival, ktorý nadväzuje na minuloročný Dychfest organizovaný Združením dychových hudieb Slovenska a mestom Brezno. Podujatie sa uskutoční na severnej strane námestia.

Ako povedal šéf a dirigent Detského dychového orchestra ZUŠ Brezno Marián Švoňava, keďže ide o putovný festival, chceli tradíciu v Brezne zachovať, preto sa rozhodli zorganizovať niečo podobné, tentokrát so zameraním na deti.

„Štartérom bol práve Dychfest. Zistili sme, že sa ľuďom páčil, preto vďaka podpore mesta chceme dychovú hudbu predstavovať aj v Brezne, kde je viac preferovaná ľudová hudba.“

Vznikne dychová tradícia?

Na Talentoch pod moderátorskou taktovkou Anny Švoňavovej a Jozefa Ambróza sa predstaví päť orchestrov zo Slovenska i zahraničia.

Na úvod vystúpi domáci Detský dychový orchester pri ZUŠ Brezno, Dychový orchester mladých z Košíc, Detský orchester z Chorvátskej Gorniej Stubice, Big Band Nováky a na záver Vojenská hudba Banská Bystrica. Festival začne pochodom všetkých orchestrov ulicami mesta, oživený o spev a hudbu.

Domáci detský dychový orchester ZUŠ Brezno sa na toto podujatie pripravoval značnú časť minulého školského roka a jeho členovia letné prázdniny trávili aj v letnom hudobnom tábore v Tesároch.

„Naším veľkým želaním je, aby sa tento festival konaný v Brezne stal tradíciou konanou každý druhý rok a obmieňal sa s Talentmi pod Poľanou a dychovým festivalom v Detve,“ dodal na záver Marián Švoňava.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM