Katarína Oravská Iné športy

V Brezne vzniknú dve otvorené klziská: Korčuliari sa môžu tešiť na 400-metrový ľadový okruh

Už minulý rok bolo na najväčšom breznianskom sídlisku vytvorené verejne prístupné otvorené klzisko. Tento rok k nemu pribudne ďalšie. Na ich realizáciu odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo výpožičku dvoch pozemkov.

Ilustračný obrázok k článku V Brezne vzniknú dve otvorené klziská: Korčuliari sa môžu tešiť na 400-metrový ľadový okruh
Zdroj: Dnes24.sk

Malí aj veľkí korčuliari sa majú na čo tešiť. V Brezne vzniknú dve otvorené klziská. Mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo Združeniu aktívnych Brezňanov ZaBeR výpožičku dvoch pozemkov na ich realizáciu.

„Vlani sme vytvorili klzisko na Mazorníku. Tohto roku máme v pláne opäť vytvoriť klzisko na Mazorníku a zvažovali sme klzisko na ulici ČSA alebo v parku na Školskej ulici. Riaditeľ Mestského športového klubu Brezno Peter Lupták prišiel s nápadom vytvoriť 400-metrový otvorený ľadový okruh na futbalovom štadióne a prizval nás k spolupráci. Preto sme sa dohodli spojiť sily a spoločne vytvoriť dve ľadové plochy: otvorené klzisko na Mazorníku a ľadový okruh na štadióne,“ povedal Ján Zajak z občianskeho združenia ZaBeR.

Ako ďalej pokračoval klziská budú otvorené pre verejnosť. Vstup bude bezplatný a korčuľovanie bude na vlastné riziko. Vytvorené budú vďaka sponzorom ZaBeR a z rozpočtu MŠK.

Klzisko vytvárali trikrát, spotrebovali pritom 80-tisíc vody

S realizáciu klzísk začnú ako náhle nastané ideálne klimatické podmienky, a teda teploty budú dlhodobo klesať na –5 až –10 stupňov Celzia.

„Riadime sa 10 dňovou teplotnou predpoveďou. Malé výkyvy teploty cez deň nad nulu väčšinou nie sú problém. Minulú zimu boli ale výkyvy teplôt príliš veľké a klzisko sme vytvárali trikrát. Celkovo sme spotrebovali okolo 80-tisíc litrov vody,“ prezradil Zajak.

Podľa jeho slov záleží aj na akom povrchu je klzisko vytvorené. „Ak je podklad mäkší (antuka, tráva, štrk) je dobré najprv vyvalcovať snehovú vrstvu a tú nechať zmrznúť alebo takýto povrch vypodložiť fóliou, aby voda neunikala do zeme. V prípade klziska na asfalte je situácia jednoduchšia stačí ponechať zmrznúť tenkú vrstvu snehu k vyrovnaniu nerovností. Jednotlivé vrstvy je výhodnejšie robiť tenšie, ľad má potom lepšiu kvalitu,“ dodal Zajak.

Foto: Daniel Kupec

Otvorené klzisko na Mazorníku
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM