ELA Správy

V breznianskej nemocnici sa pokazil mamograf. Prístroj je neopraviteľný, vyšetrenia stopli

Raz za dva roky by mala absolvovať mamografické vyšetrenie každá žena vo veku nad 40 rokov. Pacientky v Brezne momentálne nemajú na čom vyšetriť.

Ilustračný obrázok k článku V breznianskej nemocnici sa pokazil mamograf. Prístroj je neopraviteľný, vyšetrenia stopli
Zdroj: TASR

Rakovina prsníka je postrach žien. Karcinóm prsníka na Slovensku predstavuje 18 percent zo všetkých karcinómov v ženskej populácii.

Práve preventívne mamografické vyšetrenie je jediná metóda, vďaka ktorej sa dá odhaliť rakovina prsníka v štádiu, kedy je veľmi dobre liečiteľná. Podľa našej platnej legislatívy sa mamografia odporúča ženám od 40 do 69 rokov v dvojročných intervaloch.

Nemocnica s poliklinikou v Brezne na svojej webovej stránke oznamuje, že nateraz nevykonávajú mamografické vyšetrenia. Dôvodom má byť opotrebovanie prístroja.

„Z technických príčin až do odvolania sa v našej nemocnici nevykonávajú mamografické vyšetrenia. Veľmi nás mrzí situácia, ale súčasný mamograf je už neopraviteľný. V rámci projektu IROP je plánovaný nákup nového mamografu aj iných prístrojov, pričom v súčastnosti prebiehajú verejné obstarávania na nákup novej zdravotníckej techniky,“ informuje webstránka breznianskej nemocnice.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM