Katarína Oravská Rôzne

V centra Brezna už vyrástli letné terasy: Toľkoto posedení pred podnikmi sa dočkáme!

Jar naplno cítiť aj v Brezne. Teplé počasie neprehliadli ani prevádzkari podnikov. Tí využili príležitosť a pre ľudí opäť postavili letné terasy aj posedenia pred ich podnikmi.

Ilustračný obrázok k článku V centra Brezna už vyrástli letné terasy: Toľkoto posedení pred podnikmi sa dočkáme!
Foto: Katarína Oravská

Nejeden Brezňan si teplé dni v našom meste automaticky spojí aj s chvíľami posedenia pod letnými terasami podnikov. Ako sme sa presvedčili na vlastnej koži, tešiť sa z nich môžeme aj tento rok. Ak sa totiž prejdete centrom Brezna, všimnete si, ako tam pribudli letné terasy a posedenia pre návštevníkov.

„Mesto zatiaľ dostalo päť žiadostí na terasy. Vyhovelo všetkým. Na námestí bude 6–7 terás, pred rokom ich bolo sedem uviedol vedúci Útvaru primátora Slavomír Pôbiš.

Letná terasa prevádzkarov aj niečo stojí. Najvyššia daň za letné terasy je na južnej strane Námestia gen. M.R. Štefánika, a to 0,06 eur za m² na deň. V severnej časti námestia je to 0,03 eur a v ostatných častiach mesta 0,05 eur. Tieto sadzby platia od roku 2013.

Tvar terasy a rozmer upravuje všeobecne záväzné nariadenie 9/2012 a stanovisko Krajského pamiatkového úradu, vzhľadom na to, že námestie je pamiatkovou zónou. Práve letné terasy na námestí majú byť podľa tohto nariadenia kultivované s vyšším dôrazom na estetické stvárnenie. Stoly a stoličky môžu mať konštrukciu zhotovenú z dreva, hliníka alebo v ich kombinácii. V prípade textilného výpletu stoličiek farebnosť je potrebné ladiť do odtieňov prírodných farieb (pastelové, pieskové, hnedé).

Konštrukcia pódia letnej terasy musí byť z výplní z prírodného dreva. Po obvode musí byť vyhotovená konštrukcia zábradlia z dreva. V odtieňoch prírodných farieb má byť aj prekrytie sedenia, či už z netextilných materiálov alebo textilnou strechou.

V centra Brezna už vyrástli letné terasy
3
Galéria
Foto: Katarína Oravská
V centra Brezna už vyrástli letné terasy
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM