Kristína Kožiaková Kultúra

V Heľpe zažijeme poriadnu dávku folklóru. Odznie aj viachlasný horehronský spev

Ani vy sa už neviete dočkať, ako v Heľpe opäť ožijú tradície? Organizátori Horehronských dní očakávajú vyše 10 000 fanúšikov. Veľkým lákadlom je aj unikátny viachlasný spev.

Ilustračný obrázok k článku V Heľpe zažijeme poriadnu dávku folklóru. Odznie aj viachlasný horehronský spev
Zdroj: TASR

Onedlho sa v horehronskej obci Heľpa uskutočnia folklórne slávnosti Horehronské dni spevu a tanca. Organizátori očakávajú viac ako 10 000 návštevníkov a veru, bude sa na čo pozerať. Jedno z najväčších každoročných folklórnych podujatí sa začína v piatok a potrvá do nedele .

Čítajte viac: KOMPLETNÝ PROGRAM: Horehronské dni spevu a tanca. Čo prinesú tento rok?

Pri príležitosti zápisu viachlasného horehronského spevu do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska ponúknu osobitný program „Orgoni spot Kralovej holi“ reprezentanti 51. ročníka Horehronských dní spevu a tanca v Heľpe (HDSaT).

10 000 návštevníkov

Organizátori, Stredoslovenské osvetové stredisko (SOS) v Banskej Bystrici a obec Heľpa, podobne ako vlani, aj teraz očakávajú okolo 10 000 návštev­níkov.

Ako informovalo SOS na tlačovej besede, počas trojdňových Horehronských dní spevu a tanca diváci uvidia 11 scénických programov, ktoré sa budú odohrávať v heľpianskom amfiteátri, viac ako 50 folklórnych zoskupení a vyše 1500 účinkujúcich. Predstavia sa najznámejšie folklórne skupiny a súbory zo všetkých regiónov Slovenska, ale aj z Česka, Maďarska, Poľska, Ukrajiny, Srbska či Rumunska.

„Tento ročník je opäť bohatý a zaplnený programom od piatka 17.00 h, kedy otvoríme výstavy v Starej fare, až do nedele popoludnia, keď skončí posledný program. Pripravili sme tri výstavy, množstvo sprievodných programov, mnohé aktivity pre celé rodiny a pre všetky vekové kategórie,“ konštatovala Mária Palúchová, riaditeľka SOS.

Stany v amfiteátri

V programe nechýba tradičný jarmok s remeslami, heľpianska kuchyňa ponúkne svoje tradičné špeciality – guľky, graple, myši či pirohy s bryndzou, v Kúdeľnej izbe sa ľudia dozvedia viac o spracovaní ľanu, snovaní, tkaní i viazaní niteľníc, naučia sa tiež zhotoviť detské hudobné nástroje a dievčatá i ženy môžu vyskúšať účesy, aké kedysi nosili ich staré mamy.

Podľa starostu Heľpy Petra Hyriaka ubytovacie kapacity v ich obci a okolitých dedinách sú už plné, ale „netreba sa báť opýtať domácich, možno by na noc, dve aj niekoho prenocovali“.

Ako dodala Mária Kemková, pracovníčka obecného úradu pre kultúru, obec umožní v priestoroch amfiteátra, kde je prístup k vode i toaletám postaviť si stan.

Môže vás zaujímať:

Horehronci, tak toto sme ešte nezažili: Náš spev mieri priamo do zoznamu UNESCO

Nevídaný úspech folklórneho súboru z Horehronia: Priamo v Moskve obsadil prvé miesto!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM