Správy

V kraji je opäť žltačka typu A, nakazeného evidujú v okrese Brezno!

V rámci hygienicko-epidemiologickej situácie v Banskobystrickom kraji evidujú epidemiológovia za okres Brezno jedno ochorenie. Sú aj ďalšie prípady.

Ilustračný obrázok k článku V kraji je opäť žltačka typu A, nakazeného evidujú v okrese Brezno!
Zdroj: TASR

Ochorenie na žltačku typu A (VHA) zistili u dospelého muža z rómskej osady v našom okrese, kde sa už nedávno vyskytli tri podobné prípady. Vyšetrenie anti HAV IgM je pozitívne. Protiepidemické opatrenia boli zabezpečené a odborníci ohnisko nákazy pozorne sledujú aj naďalej.

Problém má aj susedný okres. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Revúca za svoj okres zas hlásil sérologicky potvrdené ochorenie anikterickej (bez ožltnutia) formy na VHA u 10-ročného chlapca z obce Hucín tiež z lokality s nízkym hygienickým štandardom.

„Chlapec bol hospitalizovaný na Infekčnom oddelení v B. Bystrici. V ohnisku nákazy bolo rozhodnutím nariadené v rámci protiepidemických opatrení zabezpečiť lekársky dohľad a vykonať ohniskovú dezinfekciu, ako aj vakcináciu všetkých priamych kontaktov, vrátane kolektívnych zariadení, základnej a materskej školy v Hucíne,“ informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica

V súvislosti s týmto potvrdeným prípadom o niekoľko dní nato hlásili epidemiológovia ďalšie dve potvrdené ochorenia z majoritnej populácie – u 54-ročnej ženy z obce Hucín a 28-očnej zamestnanej ženy z obce Gemerský Sad, ktoré boli v kontakte s osobami z obce Hucín.

V rámci protiepidemických opatrení bolo rozhodnutím okresného hygienika nariadené zabezpečiť lekársky dohľad, ako aj vakcináciu všetkých priamych kontaktov v rodine aj zamestnaní.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM