Katarína Oravská Správy

V meste na nás dozerá desať kamier: V roku 2013 objasňovali prevrátené kontajnery či rozbité sklo

Na bezpečnosť v uliciach nášho mesta permanentne dozerá kamerový systém, ktorý pozostáva zo siete desiatich kamier. Tento rok by mali pribudnúť ďalšie.

Ilustračný obrázok k článku V meste na nás dozerá desať kamier: V roku 2013 objasňovali prevrátené kontajnery či rozbité sklo
Foto: Rastislav Búgel

Mestská polícia nepretržite monitoruje mestským kamerovým systémom verejné priestranstvo. Pod dohľadom sme na Námestí gen. M. R. Štefánika, na Švermovej ulici, na ulici F. Kráľa, na ulici ŠLN, na ulici 9. mája, na ulici MPČĽ a na ulici ČSA. „V roku 2014 mesto Brezno pripravuje rozšírenie kamerového systému na uliciach Mládežnícka a M. Benku,“ prezradil náčelník Mestskej polície Brezno Peter Pančík.

Ako nás ďalej informoval, pomocou mestského kamerového systému bolo v minulom roku odhalených 821 priestupkov. Z toho bolo vyriešených 655 priestupkov. Pre orgány činné v trestnom konaní bolo odovzdaných 25 záznamov. „Najčastejšie priestupky zistené z mestského kamerového systému boli priestupky proti plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky – 628 priestupkov, 19 priestupkov proti verejnému poriadku a 8 priestupkov proti majetku,“ uviedol Pančík.

Týchto majú nahratých

Vo februári minulého roka na základe zistenia operátora z mestského kamerového systému hliadka MsP zadržala na Námestí gen. M. R. Štefánika muža z Braväcova, ktorý poškodzoval dopravnú značku. Muž bol vyriešený v blokovom konaní za spáchanie priestupku proti verejnému poriadku.

Koncom júna pomohli kamery zadržať na ulici 9. mája muža, ktorý prevrátil dva kontajnery s odpadom. Vec bola vyriešená v blokovom konaní za spáchanie priestupku proti verejnému poriadku.

V auguste zas za pomoci mestského kamerového systému hliadka MsP zadržala na ulici ČSA podnapitého muža z Brezna, ktorý na verejnej tabuli pred mestským úradom rozbil sklenenú výplň. Vec bola vyriešená v blokovom konaní.

Kamery zasiahli blesky

V roku 2013 bol počet zamestnancov na chránenom pracovisku mestského kamerového systému znížený z dôvodu šetrenia mzdových prostriedkov o dvoch pracovníkov. Obsluhu kamerového systému tak aktuálne zabezpečujú dvaja zamestnanci so zníženou zdravotnou klasifikáciou.

V priebehu roka 2013 bolo na mestskom kamerovom systéme zistených 20 porúch, ktoré boli odstránené do siedmich dní. Jedna porucha bola odstránená do dvoch mesiacov. V rámci prevádzky bola na kamerovom systéme jedna poistná udalosť. Pri údere blesku totiž došlo k poškodeniu dvoch kamier.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM