Katarína Oravská Iné športy

V miešaných štafetách zlato pre Rusko: Slovensko piate aj s prispením našich

V miešaných štafetách na Svetovej zimnej univerziáde v Osrblí si zlato vybojovalo favorizované Rusko. Slovenské kvarteto Alžbeta Majdišová, Lucia Šimová, Michal Kubaliak a Michal Šima dobehlo na 5. mieste (+4:23,0).

Ilustračný obrázok k článku V miešaných štafetách zlato pre Rusko: Slovensko piate aj s prispením našich
Zdroj: TASR

V pretekoch miešaných štafiet na 2×6 km žien a 2×7,5 km mužov si zlato vybojovalo favorizované Rusko v zložení Kristina Smirnovová, Jevgenija Pavlovová, Vadim Filimonov a Jurij Šopin, striebro patrilo Kazachstanu (+33,2), bronz Ukrajine (+49,2). Slovenské kvarteto Alžbeta Majdišová, Lucia Šimová, Michal Kubaliak a Michal Šima dobehlo na 5. mieste (+4:23,0).

Mierilo sa ťažko

Na štarte sa zišlo 11 štafiet a medzi nimi aj slovenská, no bez trojnásobnej medailistky, prechorenej Paulíny Fialkovej. Napriek tomu sa otvárala ďalšia šanca na medailový prienik.

Štafetu rozbehla Alžbeta Majdišová, na strelnici pomerne husto snežilo, aj keď nefúkalo, mierilo sa ťažko, s chybami. Všetci sa na trati v mäkkom čerstvom snehu vytrápili a pri mierení museli ustrážiť zvýšený pulz. Majdišová po pomalšej streľbe ležmo s jedným dobíjaním dosť na čase nabrala (celková bilancia 0+1, 0+0), so šiestym miestom odstrieľala bezchybne ‚stojku‘, posunula sa o priečku vpred a na odovzdávke ju od vedúcej Kazašky Višnevskej delili vyše dve minúty.

Na druhom úseku Lucia Šimová (0+0, 0+0) upútala bezchybnou streľbou, naopak, Ukrajinka Bondarová po ‚stojke‘ musela štyrikrát krúžiť na trestnom okruhu a z prvého miesta sa prepadla na tretie s obrovskou stratou. Na rozdiel od nej sa Ruska Pavlovová a Kazaška Kistanovová sústredili podstatne lepšie a vyrysovali pre mužov aj vzájomný súboj o zlato. Šimová na 6. mieste prehĺbila manko od vedúceho Kazachstanu na takmer štyri minúty (+3:51,7).

Rýchlejšie lyže

Michal Kubaliak na treťom úseku taktiež v streľbe zabral (0+0, 0+1) a aj keď od vedúcej trojice značne zaostával, motivovalo ho umiestenie na ďalších priečkach. Finišujúceho Michala Šimu poslal na trať na 5. mieste (+3:35,3).

O záverečnú zápletku sa postarali Rus Šopin a Kazach Podkorytov, obaja v ‚ležke‘ stopercentní. ‚Stojku‘ odstrieľali paralelne, rovnako rýchlo a o zlate rozhodli až rýchlejšie lyže Rusa Šopina. Nesklamal Michal Šima (0+1, 0+1), jeho úlohou bolo vzhľadom na odstupy udržať najmä 5. priečku, čo sa mu bez problémov podarilo.

Alžbeta Majdišová v cieli: „Vyšla mi streľba stojmo, no na trati, hlavne v stúpaniach sa lyže veľmi borili, bolo to nesmierne náročné. Lyže mi síce šli dobre, no odstup napriek všetkej snahe zostal.“

Lucia Šimová: „Streľbou som si niečo vynahradila, lebo na trati to bolo zložité. V kopcoch sa mi nedalo poriadne ani odraziť od mäkkého snehu.“ Michal Kubaliak: „Teší ma, že ma terče podržali na strelnici. Sily mi ku koncu ubudli, kopce ma zbrzdili, s výkonom som však spokojný.“

Výsledky miešané štafety

2×6 km ženy a 2×7,5 km muži: Rusko (Kristina Smirnovová, Jevgenija Pavlovová, Vadim Filimonov, Jurij Šopin) 1:36:38,4 (0 tr. okr.+6 dobíjaní), 2. Kazachstan +33,2 (0+7), 3. Ukrajina 49,2 (4+8), 4. Francúzsko 3:45,4 (0+7), 5. Slovensko (Alžbeta Majdišová, Lucia Šimová, Michal Kubaliak, Michal Šima) 4:23,0 (0+4), 6. Nórsko 4:37,3 (1+13)

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM