Ľubomír Hudačko Správy

V Muránskej planine sa pokúšajú nájsť pozoruhodných vtákov: Obrovské sovy dokážu uloviť aj líšku!

Na monitorovanie sovieho toku sa v týchto dňoch zameriavajú pracovníci správy Národného parku Muránska planina. V noci sa sluchom pokúšajú zistiť výskyt najväčšej sovy žijúcej na Slovensku - výra skalného.

Ilustračný obrázok k článku V Muránskej planine sa pokúšajú nájsť pozoruhodných vtákov: Obrovské sovy dokážu uloviť aj líšku!
Zdroj: TASR

Ako povedal zoológ NP MP Jerguš Tesák, je to nočný vták, ktorý žije veľmi skrytým spôsobom života a jeho spoznávanie je veľmi časovo náročné.

Populácia výra skalného sa na Slovensku odhaduje na 300 až 400 hniezdnych párov. Medzi sovami má najnižšiu úspešnosť hniezdenia. „Podľa kalendára by teraz mala byť druhá polovica obdobia toku sov. Výr obľubuje skalné steny a teraz sú pre neho populárne opustené lomy po banskej činnosti. V okolí Jelšavy je viacero takýchto miest, preto chceme sluchom overiť, či už niektoré neobýva. Sovy sa začínajú ozývať približne od 20.00 h a počuť ich až do hlbokej noci. Keď je zima studená, tok sa začína v polovici januára a trvá do marca. Teraz ale nie je vylúčené, že sa všetko mohlo začať oveľa skôr, a pravdepodobne sme preto teraz počas monitoringu zatiaľ neboli úspešní,“ povedal Tesák.

Výr skalný je naša najväčšia sova a žije veľmi skrytým spôsobom života. V prírode je silným regulátorom iných druhov. Vie uloviť líšku, zajaca, ale aj myši, hraboše, či netopiere. „Mierna zima priala drobným hlodavcom, ktoré veľmi dobre prezimovali. Na jeseň bola navyše veľmi dobrá úroda bukvíc, takže mali aj dostatok potravy. Toto by sa mohlo priaznivo prejaviť aj na sovách a dravcoch, okrem výra sa ozýva aj naša najmenšia sova kuviček vrabčí, pôtik kapcavý, ale aj sova obyčajná, či sova dlhochvostá,“ dodal zoológ NP MP.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM