Katarína Oravská Kultúra

V Šumiaci spievali vianočné piesne v staroslovienčine: Jazyk našich predkov je na Horehroní stále živý

Staroslovienčina ako liturgický jazyk je na Horehroní stále živá. V obci Šumiac v okrese Brezno zorganizovali už 12. ročník festivalu Vianoce – Kračun pod Kráľovou hoľou. Tento rok sa v gréckokatolíckom kostole v Šumiaci predstavila aj cirkevná spevácka skupina Pátris zo Závadky nad Hronom.

Ilustračný obrázok k článku V Šumiaci spievali vianočné piesne v staroslovienčine: Jazyk našich predkov je na Horehroní stále živý
Zdroj: TASR

V Šumiaci spievali vianočné staroslovienske piesne folklórne súbory z Vernára a domáci Šumiačania. Predstavila sa cirkevná spevácka skupina Pátris zo Závadky nad Hronom aj speváčka Anna Servická. Festival v menšom rozsahu nadväzuje na Ozveny staroslovienčiny, ktoré sa uskutočňujú v lete v obci Telgárt.

„Ozveny sú väčším a, samozrejme, aj starším festivalom. My tu prezentujeme len vianočné piesne, ktoré sme si uchovali dodnes. Staroslovienčina u nás ako liturgický jazyk stále prežíva, o čom svedčí aj vystúpenie cirkevnej speváckej skupiny Pátris zo Závadky nad Hronom. Sú to mladí ľudia, ktorí sa väčšinou narodili u nás na Šumiaci a bývajú len pár kilometrov ďalej. My im môžeme len závidieť, lebo sú naozaj dobrí,“ povedal spoluorganizátor podujatia Šimon Karoli.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM