Katarína Oravská Iné športy

Valašťan Kubaliak 16. v pretekoch s masovým štartom: Nemáme sa za čo hanbiť

Preteky s hromadným štartom mužov na 15 km na 27. Svetovej zimnej univerziáde sa stali korisťou ukrajinských biatlonistov. Z našich sa najlepšie darilo Michalovi Kubaliakovi z Valaskej. Skončil šestnásty.

Ilustračný obrázok k článku Valašťan Kubaliak 16. v pretekoch s masovým štartom: Nemáme sa za čo hanbiť
Zdroj: TASR

Aj keď osrbliansky areál počas SZU prikryla vytúžená vrstva snehu, pravá zimná scenéria mala aj nepriaznivý dopad. Osrblie bolo dlho bez elektriny, stromy zaťažené mokrým snehom popadali na rozvodné drôty a dlho sa nevedelo, či sa sobotňajší program s dvoma záverečnými disciplínami, pretekmi s hromadným štartom, uskutoční. Oproti pôvodnému časovému rozpisu o 11.00 sa začiatok mužského ‚massu‘ posunul na 12.15, ženského na 14.00.

Tri tromfy

Nakoniec pomohli záložné zdroje, a tak sa síce v slnečnom, no veternom počasí predsa len bojovalo o záverečné dve sady medailí. Medzi mužmi sa o vzácne kovy podelili dvaja Ukrajinci, zlatý Vitalij Kilčyckyj, strieborný Dmytro Rusinov a bronzový Rus Jurij Šopin, najlepší zo Slovákov bol 16. Michal Kubaliak.

Slovensko v ‚masse‘ mužov na 15 km trati malo na trati tri tromfy a prvý z nich na medzičase 11. Michal Šima (celková strelecká bilancia 0–2–3–2) i 21. Henrich Lonský (0–1–2–2) začali bezchybne, na rozdiel od Michala Kubaliaka (2–2–2–0) s dvoma trestnými okruhmi. Na druhú ‚ležku‘ dobehol Šima na 11. mieste, bežecky sa dosť trápil a keď k tomu pridal dva nepresné výstrely, už si situáciu na 19. priebežnej priečke značne skomplikoval.

Slovenský biatlon sa v ďalšom priebehu sústredil hlavne na Šimu bojujúceho medzi 30 štartujúcimi aspoň o umiestenie v najlepšej dvadsiatke. Tri trestné okruhy po prvej stojke spôsobili, že do zorného uhla sa dostal spolu s ním Kubaliak, aj keď ani jemu sa strelecky i bežecky nedarilo.

Streľba lotériou

Scenár pretekov držal pevne v rukách najmä Nór Svaland, no len do prvej streľby stojmo s tromi chybami. Pozíciu lídra po ňom prevzal krajan Erdal, v záverečnej ‚stojke‘ medzi sebou priamo súperili a obaja si kontá zaťažili ďalšími štyrmi hrúbkami. Unavené nohy im podrazil silnejší vietor ako očakávali, a tak vyprázdnili priestor na čele pre dvojicu Ukrajincov Kilčyckého a Rusinova.

Michala Kubaliaka mrzela bilancia na strelnici. „Škoda aj, že sa štart oneskoril, už sme sa naprogramovali na skorší, no nech to neznie ako výhovorka. Všetci mali rovnaké podmienky, na nič sa nemôžeme sťažovať.“

Streľba bola dosť lotériou a Michal Kubaliak jej zradnosti naplno zažil. „Rozlúčil som sa s univerziádou nulou po vyčistenej stojke, ale chcel som medailu. Škoda, že mi to nevyšlo, strelnica bola veľmi ťažká, no nemáme sa za čo hanbiť, ukázali sme pekné výkony.“

Konkurencia dosť inšpirovala. Michal Kubaliak: „Zišla sa tu na úrovni, my sme boli s ňou bežecky v 30-tich sekundách, bolo to dosť nasekané v jednej kope. Rusi trochu odskočili, no keď sme strelili, mohli sme sa s nimi merať. S mass štartom som veľa skúseností nemal, sú to však moje najobľúbnejšie preteky. Aj na sveťákoch našim najlepším Kazárovi a Otčenášovi takéto meranie síl chýba, pretože ak sa trafíte do terčov, vzniká veľká šanca na konečný úspech.“

Výsledky preteky s hromadným štartom na 15 km:

1. Vitalij Kilčyckyj 43:17,1 (4 tr. okr.), 2. Dmytro Rusinov (obaja Ukr.) +11,0 (3), 3. Jurij Šopin (Rus.) 29,5 (5), 4. Yohan Huillier 48,2 (4), 5. Vincent Mathieu (obaja Fr.) 53,3 (3), 6. Haakon Svaland (Nór.) 1:04,8 (7), …16. Michal Kubaliak 3:17,4 (6), 21. Michal Šima 5:01,4 (7), 28. Henrich Lonský (všetci SR) 8:36,4 (5)

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM