Jakub Forgács Rôzne

Veľká akcia hygienikov v kraji: Pozrite si výsledky kontrol študentských internátov!

Opakované sťažnosti študentov na hygienu na internátoch vyústili do kontrol, ktoré v druhej polovici septembra vykonal Úrad verejného zdravotníctva. Prečítajte sa, aké nedostatky objavili kontrolóri na internátoch v našom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Veľká akcia hygienikov v kraji: Pozrite si výsledky kontrol študentských internátov!
Zdroj: TASR

Kontroly, ktoré prebehli po celej krajine a aj našom kraji, boli zamerané na preverenie správneho vykurovania, vetrania priestorov, počet izieb v bunkách či ich vybavenie. Kontrolóri si posvietili aj napríklad na kapacitu a hygienu priestorov. Na celom Slovensku vykonali dokopy 239 kontrol v 238 ubytovacích zariadeniach. Celkovo uložili 230 opatrení a 12 sankcií.

Ako dopadol náš kraj?

V Banskobystrickom kraji prebehlo 34 kontrol v 34 ubytovacích zariadeniach. Dokopy uložili kontrolóri 38 opatrení a žiadne sankcie. Spomínané opatrenia boli uložené v 13 zariadeniach. Zvyšných 21 bolo bez nedostatkov.

Závažné hygienické nedostatky neboli v našom kraji našťastie zistené. Priestory zariadení sú podľa Úradu verejného zdravotníctva udržiavané a čiastočne zrekonštruované. Stavebné úpravy, ktoré sa vykonávajú podľa dostupnosti finančných prostriedkov, sa týkali hlavne zateplenia, výmeny okien, rekonštrukcie zariadení na osobnú hygienu a kuchyniek. Na izbách sa podľa výsledkov kontroly postupne vymieňa nábytok, modernizujú interiéry, zriaďujú sa priestory pre aktívne využívanie voľného času – napríklad posilňovne, knižnice, internetové miestnosti a podobne.

Zníženie kapacít by bolo likvidačné

Zistené nedostatky sa podľa kontrolórov v ubytovacích zariadeniach spravidla opakujú, odstraňujú sa postupne podľa finančných možností. Čistota priestorov bola na požadovanej úrovni vo všetkých sledovaných zariadeniach. V niektorých stále pretrváva problém určiť ich kapacitu. Na jedného ubytovaného pripadá 6 m², pričom by to malo byť až 8 m². Podľa niektorých prevádzkovateľov by to bolo likvidačné.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM