Katarína Oravská Samospráva

Veľký povolebný ROZHOVOR: Vyspovedali sme 5 nových tvárí breznianskeho zastupiteľstva

V breznianskom zastupiteľstve nás bude aj v tomto volebnom období zastupovať 21 poslancov. Väčšina z nich mala svoje stoličky aj v predošlom mestskom zastupiteľstve. Brezňania však prejavili dôveru i kandidátom, ktorí v ňom nezasadali. My sme ich vyspovedali.

Ilustračný obrázok k článku Veľký povolebný ROZHOVOR: Vyspovedali sme 5 nových tvárí breznianskeho zastupiteľstva
Foto: Katarína Oravská

Štrnásť poslancov mestského zastupiteľstva z predchádzajúceho volebného obdobia zasadne na svoje stoličky aj teraz. Poslancom bude najbližšie štyri roky aj dosluhujúci primátor Jaroslav Demian. Pätnásť tvárí tak bude „starých“.

Zvyšná šestica poslancov je nová. Všetci pritom kandidovali ako nezávislí. Jeden z nich je náhradník. Martin Ridzoň skončil prvý pod čiarou vo volebnom obvode číslo tri a nahradí tak Tomáša Abela, ktorý v tomto obvode dosiahol najvyšší počet hlasov, avšak zvíťazil aj vo voľbe primátora a nastúpi tak na post hlavy mesta. Okrem Ridzoňa nám odpovedali tiež Andrej Barančok (volebný obvod č. 1), Milan Macuľa (volebný obvod č. 2), Daniel Struhár a Miroslav Fašang (volebný obvod č. 3).

Boli sme zvedaví na to, či si už im zverenú zodpovednosť stihli uvedomiť, s akými pocitmi vstupujú do nového volebného obdobia a ako plánujú začať napĺňať svoj volebný program.

1.Už ste si stihli uvedomiť, že ste vyhrali a že sa budete podieľať na chode nášho mesta?

Andrej Barančok: Silu mandátu od občanov som si začal uvedomovať od momentu oznámenia prvých výsledkov. Je to pre mňa veľká česť a zároveň pociťujem veľkú zodpovednosť za ich dôveru. Som rád, že ľudia vnímajú moju 10 ročnú prácu v meste, ale dostať najvyšší počet hlasov spomedzi kandidátov na poslancov som naozaj nečakal a vnímam to ako veľký záväzok.

Milan Macuľa: Skutočnosť, že som sa dostal medzi poslancov nepovažujem za svoju osobnú výhru, ale za prejav vôle občanov zmeniť stav bývalej komunálnej politiky, ktorá dostala mesto do hraničnej ekonomickej či spoločenskej situácie podobajúcej sa kolapsu. Nakoľko v minulom období som bol aktívnym členom Komisie pre rozvoj mesta a jeho infraštruktúry, mal som prístup k informáciám a tiež možnosť zabrániť spolu s Klubom nezávislých poslancov predaju posledného mestského majetku. Zažil som realizáciu nekvalitných a predražených projektov zdedených z minulosti, aroganciu bývalého primátora, cenzúru mestských médií a ignorovanie skutočných záujmov samotných občanov.

Daniel Struhár: Osobne ma veľmi prekvapilo, ale hlavne potešilo, koľko ľudí mi dalo svoj hlas. Ešte raz obrovská vďaka. Je to veľká zodpovednosť. Beriem to ako ďalšiu výzvu spraviť niečo pre mesto, resp. pre našu mestskú časť. Sám však nedokážem vytvoriť nič. Podobne ako pri vybudovaní florbalového tímu, či bývalej „fanúšikovskej“ základne nášho hokejového tímu, alebo Žiackej školskej rady pri gymnáziu budem chcieť byť obklopený šikovnými energickými ľuďmi. Ľuďmi s dobrými nápadmi, s nadšením a myšlienkou.

Miroslav Fašang: Plne si to uvedomujem, napriek tomu, že zatiaľ nie sme oficiálne vymenovaní už prebehli prvé pracovné stretnutia. Mojou snahou je v čo najkratšom možnom čase plniť sľuby, ktoré som dal občanom.

Martin Ridzoň: Chcel by som sa poďakovať všetkým voličom, ktorý mi prejavili dôveru svojím hlasom a pevne verím, že sa im svojimi skutkami odplatím. Bol som veľmi milo prekvapený z pozitívnych výsledkov volieb, ale taktiež cítim zodpovednosť, ktorá z nich plynie a preto spravím všetko pre podporu rozvoja nášho mesta.

2. S akými pocitmi vstupujete do tohto štvorročného volebného obdobia?

Andrej Barančok: Celú „komunálnu politiku“ práve nevnímam cez politiku, ale cez ľudí a ich každodenné potreby. Žiaľ, na Slovensku sme svedkami toho, že často tomu tak nie je. Som rád, že tieto voľby v našom meste dali priestor novým tváram a mladým ľuďom. Je tu postupný trend na výmenu generácií naprieč všetkými úrovňami (mestskej, krajskej, štátnej). Verím, že práve nová energia, nové myšlienky a pohľady, ktoré títo ľudia prinášajú budú nápomocné v ďalšom napredovaní nášho mesta. Sám som optimista celý život a celý profesijný život sa riadim pravidlom hľadajme dôvody a spôsoby ako sa dá a nie ako sa nedá a pevne verím, že celé toto 4 ročné obdobie bude hlavne o ľuďoch, ľudských hodnotách a problémoch občanov mesta, pretože práve občania nám všetkým dali mandát aby sme zastupovali ich záujmy.

Milan Macuľa: Musím sa priznať, že do miestnej politiky vstupujem trocha s trpkými pocitmi, nakoľko som zažil mesto v jeho skvelej kondícií či ekonomickej, kultúrnej či športovej. Nie je práve jednoduché zmieriť sa s faktom, že prvou etapou bude snaha o návrat k strateným pozíciám a až následne pokus o prekonanie zhodenej latky. Pri tomto zložení mestského parlamentu cítim jednoznačnú šancu obrátiť vývoj v meste.

Daniel Struhár: Po pravde, pocity ktoré prežívam sa veľmi nelíšia od tých, ktoré som mal pred voľbami, či rok dozadu. Teším sa však na to, keď sa nám niečo podarí vybudovať a ľudia budú môcť povedať, že konečne sa dačo robí.

Miroslav Fašang: Vstupujem doň plný odhodlania s vierou, že dosiahneme vytýčené ciele.

Martin Ridzoň: Do nového štvorročného volebného obdobia vstupujem s veľkými očakávaniami a presvedčením, že sa veci pohnú správnym smerom.

3. Ako a čím chcete začať napĺňať svoj volebný program?

Andrej Barančok: Odpoveď je jednoduchá – prácou pre občanov. Môj volebný program bol jasne čitateľný. Moje meno, moja tvár a moja doterajšia práca. Žiadne sľuby všetkého možného aj nemožného a ani žiadne bezduché frázy. V najbližších dňoch ma čakajú stretnutia s rôznymi ľuďmi pracujúcich či už priamo pre samotný mestský úrad alebo mestské organizácie, kde sa chcem podrobnejšie oboznámiť so súčasnou situáciou. Následne vyhodnotím aké sú reálne možnosti na najbližšie obdobie. Pochádzam z biznis prostredia a práca ma naučila, že každý manažér potrebuje najprv vedieť aký je súčasný stav a na čo máme a na čo nie a s akými ľuďmi môžeme počítať. Určite sa chcem stretnúť s nastupujúcim primátorom a porozprávať sa o jeho predstave na najbližšie obdobie. Rovnako ma čakajú stretnutia s novými kolegami, s ktorými budeme spoločne rozhodovať celé 4 roky. Niektorých musím ešte len spoznať nakoľko sú pre mňa neznámi. Následne môžem predstúpiť pred občana a zodpovedať na jeho otázky, reálne či je to alebo ono možné. Ľudia čo ma poznajú vedia, že nie som z tých, ktorí teraz budú „trieskať“ do vetra takú cestu, taký chodník, keď jednoducho na to možno teraz nebude. Na každú jednu vec bude potrebná nadpolovičná väčšina poslancov, primátora mesta a zdroje krytia. Viem, že za 4 roky sa budem zodpovedať občanom. Môžem už teraz prehlásiť, že všetkým občanom mesta som k dispozícií a môžu sa na mňa obracať so svojimi problémami, ale aj s možnosťami nápravy či riešeniami. Pozmením trošku citát prezidenta Kenedyho „nepýtaj sa čo môže mesto urobiť pre teba, ale čo môžeš urobiť pre mesto ty sám“. Preto som otvorený každej jednej spolupráci, ktorá bude naprospech mestu a budem sa snažiť v rámci mojich možnosti vždy podať pomocnú ruku. 10 rokov som pracoval na tom aby Brezno žilo trošku kultúrnejšie a myslím, že sa podarilo. Teraz som dostal dôveru od občanov a urobím všetko preto aby si raz mohli povedať, toto je môj poslanec Andrej.

Milan Macuľa: Svoj volebný program zahájim doporučením odborníkov do jednotlivých komisií mesta a hlavne zmysluplnou spoluprácou s kolegami.

Daniel Struhár: Chcem byť aj naďalej videný. To je podstata… Ľudia by mali mať možnosť osloviť poslancov s problémami, ktoré ich trápia. Vtedy môže poslanec povedať, že je zástupca ľudu. Čo chcem presadiť ako prvé? Predovšetkým už začať konať… Za posledné štyri roky to boli len ťahanice medzi primátorom a zastupiteľstvom. Verím, že najbližšie štyri roky budú aktívne. Nápadov je mnoho, teraz ich „už len“ zrealizovať.

Miroslav Fašang: Pracujem súčasne na viacerých bodoch programu. Poradie v akom sa budú riešiť záleží aj od dohody s poslancami a primátorom, keďže je to tímová práca. Z diskusií s občanmi však viem, že prioritou by mali byť bezpečnosť a zlepšenie služieb mestského úradu, technických služieb a ostatných organizácií, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s občanom.

Martin Ridzoň: V prvom rade sa stretnem so svojimi novými kolegami a dohodneme na ďalšom postupe. Určite jedny z prvých krokov budú smerovať k našim občanom. Verím, že naša spolupráca s občanmi bude naďalej aktívna tak ako to bolo pred voľbami.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM