Katarína Oravská Rôzne

Vianočná anketa: Ako budú sviatkovať známe tváre nášho mesta?

Konečne sme sa dočkali. Vianoce sú tu. Ako ich budú tráviť známe tváre nášho mesta? Na ktorej vianočnej špecialite si najviac pochutia? Odpovedali nám herečka Jana Donovalová, primátor Jaroslav Demian aj členova kapely The Elements.

Ilustračný obrázok k článku Vianočná anketa: Ako budú sviatkovať známe tváre nášho mesta?
Zdroj: Webnoviny.sk

Jana Donovalová je členkou Divadelného súboru Jána Chalupku v Brezne. Naposledy ste ju mohli vidieť v hre Zabudla som. Mladá herečka strávi vianočné sviatky v kruhu svojej rodiny a priateľov. „Sviatky budem tráviť niekde poblíž Brezna, na kopci, v lese, kdekoľvek, kde budú sviatky pokojné.“

Na Štedrý deň má na starosti stolovanie a vymýšľanie každoročne originálneho a samozrejme, najkrajšieho vianočného stromčeka. Do varenia štedrovečernej večere sa nikdy nehrnula, podľa jej slov by to ani nevydržala. „Od detstva to bolo vždy veľké napätie a boj samej so sebou, pretože sa u nás vždy dodržiaval pôst a teda sme nejedli až do večere vôbec nič alebo len niečo veľmi ľahké. A pripravovať večeru s takým ľahkým žalúdkom a pri tých všetkých vôňach…“

A na čom si mladá herečka najradšej pochutí? „Mojou špecialitou je oplátka s medom a cesnakom, na to sa vždy hrozne teším, potom ich samozrejme zjem všetky a už aj bez medu. A ešte opekance a šalát a kaprík a vlastne všetko,“ smeje sa.

Primátorovou špecialitou je holý koláč

Breznianskeho primátora Jaroslava Demiana sme zastihli pri preberaní vianočnej pošty. Na jeho adresu prichádza každoročne okolo 300 – 350 vianočných pozdravov. Medzi nimi sa nájde pozdrav od slovenského prezidenta s manželkou, ale aj pozdravy od občanov, či ručne robené pozdravy z miestnych základných škôl. Každý jeden ho poteší. Vianoce trávi zásadne doma v kruhu najbližšej rodiny. „Vianoce, to je pre mňa sviatok, ktorý je spojený s rodinou, s tradíciami aj s istým oddychom a relaxom potom už, lebo ten predvianočný čas býva dosť hektický, všetko chceme stihnúť, ako sa hovorí, z tejto strany roka.“

Primátor sa na Štedrý deň venuje aj vareniu, zatiaľ čo manželka pripravuje stôl. „Tradičné vianočné menu u nás pozostáva z klasickej riadnej sýtej kapustnice, v ktorej je aj klobáska aj kus mäsa. Ako hlavné jedlo sa podáva pečená klobása a jaternica. Samozrejme, nesmú chýbať oblátky s medom a tradične všetci musia pri stole zjesť aspoň malý strúčik cesnaku, je to taký zvyk, údajne, aby nás strigy nenaháňali.“ Všetko to zajedajú holým koláčom. Práve bez neho, si primátor Vianoce nevie ani predstaviť. „Na záver máme opekance s makom na sladko, ako taký dezert.“ Kapra alebo iné ryby si doprajú v 1. alebo 2. sviatok vianočný, kedy sa stretávajú s ostatnými členmi rodiny.

Práve spomenutý holý koláč je primátorovou obľúbenou špecialitou. „Pre mňa by nemuselo byť, ani nič iné, ja sa z toho najem.“ Ide o koláč z kysnutého cesta podobný vianočke, ktorý nie je ničím plnený. Upiecť sa ho naučil od svojej mami. „Keď sme bývali niekoľko rokov spolu s mojou mamou, vtedy som sa podieľal na príprave holého koláča ako taká miešačka. Tak som sa naučil, ako cesto vypracovať a potom už nie je problém prejsť k samotnému upečeniu.“ Popritom dozerá na kapustnicu, aby do nej išlo všetko, čo má. Tú varia iba na Vianoce. „Upiecť jaternicu a klobásu je už potom na manželke. Ona zostane väčšinou doma a ja so synmi a s mamou ideme do kostola na vianočné služby božie. Keď prídeme zhruba o tej pol siedmej – siedmej z kostola, je už všetko pripravené, aby sme sa mohli spokojne navečerať.“

Varia aj zdobia

Členovia breznianskej skupiny The Elements strávia sviatky s rodinou. No tešiť sa na nich môžu aj fanúšikovia. V sobotu 28. decembra o ôsmej večer budú mať koncert v Dart clube. Dušan Duško Veverka, ktorý hrá v kapele na klávesy a gitaru bude tráviť sviatky doma s manželkou a synčekom a návštevami blízkej rodiny. Na štedrovečernú večeru mávajú vianočné oblátky s medom, opekance s tvarohom alebo bryndzou a s makom, halušky s tvarohom, kapustnicu, ryby a šalát. To všetko varieva spolu s manželkou. Jeho najobľúbenejšou vianočnou špecialitou sú opekance s makom.

Gitarista Rado Bútora bude taktiež tráviť Vianoce doma s rodinou. „Mojou tradičnou doobedňajšou činnosťou je zdobenie vianočného stromčeka. Takmer nemenné sú u nás aj štedrovečerné jedlá, najviac sa teším na vianočnú kapustnicu, ktorá sa nevarí v žiaden iný deň v roku. Nasleduje ryba a zemiakový šalát. Nechýba cesnak, med, oblátka a jablko.“

Peter Frodo (spev, basa) a Martin Šulko (bicie) Šulekovci strávia Štedrý večer, ako obyčajne, v kruhu najbližšej rodiny v Čiernom Balogu. „Večeru začíname čítaním Radostnej zvesti o narodení Ježiša, pokračujeme obligátnym cesnakom, oblátkami s medom a rozkrojením jablka, aby sme zistili, či budeme zdraví.“ Stredobodom večere je u nich doma bohatá kapustnica s klobásou, hríbmi a slivkami. Nasledujú pstruhy v alobale s opekanými zemiakmi. „Kto vládze si ešte dá na záver opekance s makom a ide sa na darčeky. Počas príprav sa každý snaží priložiť ruku ku kulinárskemu dielu našej mamky.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM