Kristína Kožiaková Kultúra

VIDEO: Známy Brezňan vo filme. ROZHOVOR o snímku, na ktorý čakal dva roky

Hoci natáčal už dávno, finálne dielo ešte vidieť nestihol. Gabriel Obernauer si zahral jednu z hlavných postáv krátkometrážneho filmu z našich končín. Ako si spomína na jeho vznik?

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Známy Brezňan vo filme. ROZHOVOR o snímku, na ktorý čakal dva roky
Zdroj: YouTube.com

Krátkometrážny film Moje trvá 20 minút a teraz ho máme možnosť zhliadnuť v Kine Mostár. Brezňan Gabriel Obernauer si v ňom zahral jednu z hlavných postáv. Film sa natáčal približne pred dvoma rokmi a samotný herec už ani neveril, že sa niekedy odvysiela.

Čo vám napadne pri otázke o filme Moje?

Mal som aj problém sa rozpamätať. Mali sme medzitým množstvo povinností a veci, ktoré sa udiali. Povodne mala byť premiéra pred dvoma rokmi, nakoniec bola začiatkom mesiaca v Banskej Bystrici v múzeu. Okrem mňa má prsty vo filme aj Matej Struhár, ktorý pôsobil ako producent. Film sa natáčal na viacerých miestach v Nemeckej, Dubovej niečo v Bystrici aj v Brezne a niečo aj v okolí Hriňovej. Ja sám som ho ešte nevidel a už sa na to veľmi teším. Sám som zvedavý, aké to bude, pretože som nebol pri všetkom, čo sa natáčalo.

Akú úlohu ste si vo filme zahral a o čom je?

Ja som hral otca, ktorý má syna a nevideli sme sa dva roky, vzhľadom na nezhody v rodine. Stretli sme sa len kvôli úmrtiu mojej matky a dedičstvu. A tam vzniká konflikt. Film je nielen o výčitkách, ktoré adresuje otec synovi práve kvôli dedičstvu. Je hlavne o vzťahoch k veciam a ľudom. Vyčítam synovi, čo robím ja sám… Film je z dnešnej doby a je naozaj aktuálny vzhľadom na to, čo sa deje.

Aký je rozdiel hrať na javiskových doskách a točiť?

Je iné hrať na doskách ako pred kamerou. Tie dosky sú podla mňa náročnejšie. Keď spravíme brept, tak z neho musíme vykorčuľovať. Pred kamerou sa spraví strih a odznova. Točí sa, kým režisér nepovie, že toto je dobrý záber.

Filmovačka je náročná zase v tom zmysle, že niekedy sa trojminútová scéna natáča aj päť hodín. A mne tam chýba priama odozva diváka. Ak to môžem zhrnúť, pre mňa je jednoduchšie natáčať ako hrať na javisku.

Ako hodnotíte film a natáčanie?

Ťažko sa mi aj hodnotí film keď som ho ešte nevidel, ale hlavná myšlienka je o udržiavaní vzťahov medzi rodičmi a deťmi. Vo filme sa robili aj rôzne efekty, ktoré sa museli dotvárať. Stalo sa nám aj to, že sme rozbili dve, nie veľmi lacné, zrkadlá, ktoré sme potrebovali na natočenie jednej scény. Pri prenášaní nám prasklo jedno, druhé nám prasklo hneď, keď sme ho dali do rámu.

Zaujímavé bolo pre mňa aj natáčanie cesty autom. Mali sme ísť 5 km autom a byť ticho. Prvýkrát som to nevydržal. Pri filme sa dá skutočná realita nahradiť pomocnými vecami, efektmi, čo sa na javisku nedá. To je pre mňa taká zmena oproti divadlu.

Bol som milo prekvapený z tímu, ktorý sa točil okolo filmu. Práca bola na dobrej úrovni a bolo až neuveriteľné, ako vedeli presne, čo chcú, potrebujú, či už režisér alebo zvukár. Spomínam si na veľmi dobrú a príjemnú spoluprácu.

Môže vás zaujímať:

Čo ponúka týždeň na prelome mesiacov? Brezňania majú na výber z atraktívnych ak­cií

Nesmrteľný ľudový humor z Horehronia. Na čom sa pred rokmi bavili naši predkovia?

Známy Brezňan Gabriel Obernauer vo filme Moje
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM