Katarína Oravská Rôzne

Vo Vydrove si desiatykrát zaspomínali na obete lesov: Pribudol k nim aj 17-ročný chlapec

Dnes v dopoludňajších hodinách si Lesy SR s odbornou verejnosťou uctili ľudí, ktorí prišli o život v lese. Zaspomínať si prišli už 10. raz do Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline, neďaleko obce Čierny Balog. Tam je totiž zriadený Symbolický lesnícky cintorín.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vydrove si desiatykrát zaspomínali na obete lesov: Pribudol k nim aj 17-ročný chlapec
Foto: Katarína Oravská

Symbolický lesnícky cintorín bol slávnostne otvorený 28. októbra 2004. Vybudovali ho Lesy SR, š. p. Banská Bystrica. Spolu s Odštepným závodom Čierny Balog sa oň starajú, za čo im patrí vďaka. „Lesy SR ako najväčší obhospodarovateľ lesov na Slovensku vytvoril dôstojný priestor na pamiatku všetkých, ktorí pri náročnej práci lesníkov a lesných robotníkov prišli pri plnení si pracovných povinností o život,“ povedal generálny riaditeľ Lesov SR Ctibor Határ.

Dnes sa už desiatykrát na tomto mieste konala spomienková akcia na počesť ľudí, ktorí zomreli pri práci v lese. „Chcel by som poďakovať všetkým, ktorý sa pričinili o to, že máme takéto miesto na Slovensku už s 10-ročnou tradíciou,“ uviedol Ján Mizerák, generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky

K lesu patria aj tragédie

Podľa slov Határa patrí práca v lese, napriek moderným technológiám k najrizikovejším povolaniam. „Ťažba, či premiestňovanie niekoľko desiatok dlhých a často niekoľko ton vážiacich stromov si vyžaduje opatrnosť a skúsenosť. Lesníci a lesní robotníci v ťažkých podmienkach bez ohľadu na počasie pracujú, aby uspokojili požiadavky spoločnosti na drevo, ktoré je najväčším obnoviteľným bohatstvom Slovenska.“

Práca v lese je ťažká a prináša aj tragické okamihy. „Les prináša radosť, krásu, oddych, ale aj smutné chvíle, vie človeka pripraviť o to najcennejšie – vlastný život. V slovenských horách prichádzajú o život nielen turisti, horolezci a záchranári, ale aj lesní robotníci, najmä drevorubači, práve tým je venovaný tento pietny akt,“ povedal pre Brezno 24 Ján Račák, predseda Dozornej rady Lesov SR. Lesy chcú aj prostredníctvom takýchto akcií upriamiť pozornosť ľudí na problémy lesníctva.

V Čiernom Balogu sa nekoná pieta náhodou

Ako vyjadril Mizerák, pieta sa neuskutočňuje v Čiernom Balogu náhodou. „Čierny Balog je mekkou lesníctva na Slovensku. Z Čierneho Balogu pochádza najväčšia osobnosť v lesníctve Jozef Dekret Matejovie.“ Symbolický cintorín má byť podľa neho mementom pre všetkých, ktorí pracujú v lesnom hospodárstve, aby sa zamysleli, akým spôsobom predchádzať úrazom s fatálnymi následkami.

312 tabuliek s menami zosnulých

Súčasťou Symbolického lesníckeho cintorína je drevená palisáda, na ktorej sú pripnuté tabuľky s menami obetí, ktoré, bohužiaľ, stále pribúdajú. Aktuálne sa tu nachádza 312 tabuliek s menami zosnulých. Za tento rok ich sem pribudlo 8. Toto však zďaleka nie sú všetci, ktorí pri práci v lese zahynuli.

Z tohtoročných obetí lesa spomenul Határ 17-ročného chlapca, ktorého začiatkom marca v Lošonci pri Trnave pri práci v lese zavalil 25-metrový strom. Koncom júla prišiel o život muž z obce Lukov v okrese Bardejov. Privalil ho prevrátený traktor. Minulý týždeň zabil pri Smoleniciach odlomený konár 42-ročného muža z Modrého Kameňa.

Večne im spievajú lesy

Symbolický lesnícky cintorín sa nachádza v útrobách Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu. Cez machom obrastené bralo preteká vodopád a jeho súčasťou je kovový kríž v tvare kmeňa stromu z 19. storočia. Premiestnený sem bol z lesníckeho cintorína na Čiernom Váhu. Na brale sa týči nápis „Večne im spievajú lesy…“. Nachádza sa tu aj zvonica. Bronzový zvon bol odliaty rukami majstra zvonolejára Viliama Nemkyho z Hronca.

Pri vstupe víta prichádzajúcich nápis „..na pamiatku, všetkých, ktorí prišli o život v službe slovenským lesom“. Pri cintoríne, ktorý sa stal miestom pietnej úcty k obetiam všetkých tragédií spojeným s lesníctvom, bez ohľadu na čas a miesto smutnej udalosti, sa nachádza aj 5-metrový detviansky kríž.

Večne im spievajú lesy
23
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM