Krimi

Vodič z Horehronia nafúkal takmer dve promile. Mal zákaz šoférovať a spôsobil nehodu

Riskantná jazda môže pre vodiča skončiť aj s vážnymi následkami. O tom sa na vlastnej koži presvedčil iba 19-ročný vodič osobného motorového vozidla Renault Laguna.

Ilustračný obrázok k článku Vodič z Horehronia nafúkal takmer dve promile. Mal zákaz šoférovať a spôsobil nehodu
Zdroj: TASR

Počas uplynulého víkendu sa jeho nezodpovedná a riskantná jazda skončila dopravnou nehodou, pri ktorej utrpela iná účastníčka cestnej premávky zranenia. Vodičovi hrozia až dva roky väzenia.

Dňa 25. novembra krátko pred 02.30 h chcela policajná hliadka zastaviť z dôvodu vykonania kontroly motorové vozidlo zn. Renault Laguna smerujúce z Bojnickej ulice na Galvaniho ulicu v Bratislave.

Na výstražné a svetelné znamenia „STOP“ vodič nereagoval a hliadke unikal, pričom v križovatke ulíc Galvaniho a Ivanská nezvládol riadenie a následne došlo k nárazu do stojaceho vozidla zn. Volkswagen Beetle. Jeho 25-ročná vodička utrpela viaceré zranenia, s ktorými bola prevezená do jednej z nemocníc.

Takmer dve promile

Vodič Renaultu bol podrobený vykonaniu dychovej skúšky, namerali mu 0,94 mg/l alkoholu v dychu, čo predstavuje 1,96 promile. Následnou lustráciou bolo preukázané, že vodič viedol motorové vozidlo napriek udelenému zákazu činnosti viesť motorové vozidlá.

Rovnako bolo preukázané, že vedenia motorového vozidla sa dopustil bez súhlasu jeho majiteľa. Mladík bol eskortovaný na príslušné policajné oddelenie a po vykonaní potrebných úkonov umiestnený v cele policajného zaistenia.

Poverený príslušník vzniesol v tejto súvislosti obvinenie z trestného činu neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla v súbehu s trestným činom marenia výkonu úradného rozhodnutia a trestným činom ohrozenia pod vplyvom návykovej látky 19-ročnému Jánovi P. z okresu Brezno.

Vec sa realizuje v tzv. „super rýchlom“ konaní. V prípade preukázania viny hrozí v zmysle zákona za takéto konanie trest odňatia slobody až na dva roky.

Apely nepomáhajú

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave opätovne apeluje na vodičov, aby jazdili bezpečne, plne sa venovali vedeniu vozidla a rýchlosť jazdy za každých okolností prispôsobili svojim schopnostiam a vlastnostiam motorových vozidiel.

„Zároveň by sme radi upriamili pozornosť vodičov aj na ustanovenie zákona o cestnej premávke, v zmysle ktorého je účastník cestnej premávky povinný uposlúchnuť pokyn, výzvu alebo príkaz policajta súvisiaci s výkonom jeho oprávnení pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, ako aj strpieť výkon jeho oprávnení. Rovnako apelujeme na vodičov, aby rešpektovali a pri vedení motorových vozidiel dbali na dodržiavanie ustanovení právnych predpisov, najmä zákona o cestnej premávke,“ uviedol Michal Szeiff z Krajského riaditeľstva Policajného zboru Bratislave.

Zdôraznil, že alkohol v žiadnom prípade za volant nepatrí. Na Slovensku platí tzv. nulová tolerancia výšky hladiny alkoholu v dychu, respektíve v krvi u vodičov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM