Samospráva

Vodiči nákladiakov znepríjemňujú život obyvateľom mesta

Mesto Brezno upozorňuje vodičov dodávkových a nákladných vozidiel prevyšujúcich hmotnosť nad 3,5 t, aby rešpektovali podmienky parkovania.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči nákladiakov znepríjemňujú život obyvateľom mesta
13
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno

Podľa všeobecne záväzného nariadenia mesta státie na verejných priestranstvách je zakázané. Za jeho porušenie hrozí pokuta. Na verejných priestranstvách mesta Brezno podľa VZN 03/2016 nie je povolené státie a parkovanie nákladným motorovým vozidlám, autobusom, obytným vozidlám, obytným prívesom, dodávkovým vozidlám prevyšujúcim hmotnosť 3500 kg alebo vozidlám prevyšujúcim dĺžku 5,1 m.

Vjazd vozidiel upravujú zákazové značky

Nerešpektovanie stanovených pravidiel má za následok nespokojnosť občanov, ktorým parkovanie áut poškodzuje kvalitu života. Nadmerná hlučnosť, ničenie ovzdušia, zelene alebo vyššia hmotnosť vozidla porušujúca stav vozovky, to je len pár dôsledkov z množstva ďalších spôsobených nákladnými vozidlami.

Vjazd takýchto vozidiel do určených zón, t. j. sídlisk, upravujú zákazové dopravné značky so symbolom zákazu vjazdu nákladným vozidlám. Značky sú umiestnené na viditeľných miestach všetkých ciest ústiacich do určenej zóny, resp. sídlisk.

Povinnosťou dopravcu je vytvoriť technickú základňu

Mesto Brezno upozorňuje vodičov vozidiel nákladnej dopravy nad 3,5 t, aby v zmysle platného VZN 03/2016 na parkovanie využívali plochy na to určené. Ako povedal Ján Medveď z úseku dopravy, odboru investícií, životného prostredia a stavebného poriadku Mestského úradu v Brezne, povinnosťou dopravcu, čiže každého, kto vykonáva činnosť zameranú na prepravu osôb alebo tovaru, je zabezpečiť, aby prevádzkové vozidlá parkovali a garážovali v priestoroch technickej základne alebo v priestoroch určených mestom na tento účel.

„Podľa paragrafu 7 zákona 56/2012 Z. z. o cestnej doprave, dopravca má zabezpečiť technickú základňu vybavenú na prevádzku, údržbu, technickú kontrolu, parkovanie a garážovanie vozidiel a na starostlivosť o osádky vozidiel, cestujúcich a o náklad v rozsahu poskytovaných dopravných služieb."

Znepríjemňujú život obyvateľom mesta

Napriek zákazu parkovať vozidlá nad 3,5 t na verejných priestranstvách, mesto eviduje prípady, kedy vodiči zákon a VZN mesta nerešpektujú.

„Parkujú v intraviláne mesta alebo v zastavanom území, to znamená kdekoľvek na sídlisku. Mnohí v rámci povinnej 4-hodinej prestávky, ktorú musia absolvovať zo zákona, o jednej v noci zastavia s vozidlom medzi činžiakmi a ráno o piatej odchádzajú zasa preč. Niektorí prepravcovia nemajú vytvorenú technickú základňu, alebo sa nachádza ďalej od mesta a vtedy nechajú vozidlo zaparkované na sídlisku. Na parkovanie nákladných vozidiel však môžu využiť priestory súkromných spoločností na základe zmluvy. Mesto Brezno takúto plochu nemá určenú.“

Ako Ján Medveď dodal na záver, vodiči, ktorí nerešpektujú podmienky parkovania, nielenže uberajú parkovacie miesta, obmedzujú dopravu, ale hlukom, znečisťovaním ovzdušia výfukovými plynmi znepríjemňujú život obyvateľom mesta.

Za neakceptovanie dopravného značenia a porušovanie dopravných predpisov im môže byť udelená pokuta zo strany Polície SR a Mestskej polície Brezno.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM