Jakub Forgács Rôzne Správy

Vydrovská dolina ožije obľúbenou akciou. Čím láka Deň stromu návštevníkov tento rok?

Aj vy patríte k milovníkom prírody? Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline sa už chystá na Deň stromu.

Ilustračný obrázok k článku Vydrovská dolina ožije obľúbenou akciou. Čím láka Deň stromu návštevníkov tento rok?
26
Galéria
Zdroj: Janka Majerová

Už po 16. raz sa vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu uskutoční tradičné lesnícke podujatie Deň stromu. Koná sa vždy v druhú júlovú sobotu, čo v tomto roku pripadá na 8. júla. Najväčšia akcia pre verejnosť, ktorej hlavným organizátorom je štátny podnik Lesy SR, každoročne privíta tisícky návštevníkov, milovníkov prírody. Program v Lesníckom skanzene sa začína o 10:30.

„Nič nenechávame na náhodu. Lesnícky skanzen žije Dňom stromu už celé mesiace pred jeho konaním,“ uviedol Miroslav Pepich, riaditeľ odštepného závodu Čierny Balog. „Snažíme sa, aby každý rok našli návštevníci v skanzene nielen oddych, ale aby ich privítal vždy niečím novým. Tento rok je to napríklad systém na zachytávanie plaveného dreva – drevené hrable,“ zdôraznil.

Ako doplnil Marián Nosáľ, vedúci odboru komunikácie Lesov SR, počas tohto sviatku milovníkov prírody udelí Slovenská lesnícka komora už po 11. raz cenu Jozefa Dekreta Matejovie. Získava ju vždy osobnosť za mimoriadne zásluhy o zveľaďovanie lesov a rozvoj lesníctva na Slovensku. Meno tohtoročného laureáta zatiaľ taja.

„Počas Dňa stromu pribudne aj nový prírastok do stromoradia pod replikou kaplnky z Dolnej Bzovej. Tam má už vytýčené miesto hrab obyčajný, ktorý vysadí jeden z významnejších hostí podujatia,“ dodal Nosáľ.

Pre tých, ktorí uprednostnia prechádzku „Chodníkom lesného času“ pred programom na hlavnom pódiu, bude pripravených 32 stanovíšť s aktivitami lesnej pedagogiky, 25 stanovíšť s remeselníkmi či otvorenie chodníka – Jazdecká turistika Sihla-Vydrovo.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z minulého ročníka Dňa stromu!

Foto: ilustračné

Ďen stromu v lesníckom skanzene. Nenechali ste si ujsť 15. ročník?
26
Galéria
Zdroj: Janka Majerová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM